Na JOJ prichádza výpravný seriál Slovania, pozrite sa, ako sa nakrúcal (FOTO, VIDEO)

Na JOJ prichádza výpravný seriál Slovania, pozrite sa, ako sa nakrúcal (FOTO, VIDEO) Foto: JOJ

Slovania je najvýpravnejším seriálom v histórii Slovenska. Fantazíjno-historický seriál sa nakrúcal nielen na Slovensku ale aj na Ukrajine. Príbeh divákov prenesie v čase až do siedmeho storočia.

Nakrúcal sa v unikátnom prostredí na severozápade Ukrajiny v Žytomyrskej oblasti kúsok od hlavného mesta Kyjev. Na týchto miestach boli pre účely seriálu postavené dve historické slovanské drevené dediny. Dobrodružno-historický seriál televízie JOJ vznikol v réžii Petra Bebjaka s producentkou Wandou Adamík Hrycovou, kameramanom Martinom Žiaranom a v spolupráci s ukrajinskými partnermi. ​

Príbeh sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu.

Odporúčame aj: Kto je kto v seriáli Slovania, zoznámte sa obyvateľmi Veľkého stola aj Fornau (FOTO)

Seriál pracuje s fiktívnou rekonštrukciou historického obdobia, ale aj s fantazijnými a nadprirodzenými prvkami, píšu tvorcovia.

Foto: JOJ

Motívy k nej tvorcovia vybrali zo slovenskej a ukrajinskej ľudovej slovesnosti, piesní a rozprávok. Vytvárajú tým akýsi samostatný svet. Vo výpravnej sérii s prvkami fantasy sa predstavia mnohé známe slovenské herecké mená ako napríklad Zuzana Fialová, Juraj Loj, Richard Autner, Dušan Cinkota, Michal Režný či už zosnulý Andy Hryc.

Odporúčame aj: Titulnú pieseň k seriálu Slovania zložila Jana Kirschner so svojim partnerom (VIDEO)

Tie najťažšie scény zo seriálu sa nakrúcajú v lese neďaleko Kyjeva. Všetky pod dohľadom kaskadéra. "Štandardne pri týchto scénach je, že keď sa to točí tak sa to robí všetko veľakrát za sebou," prezradil herec Tomáš Maštalír. 

 Finálna bitka medzi Slovanmi a Avarmi je vlastne choreografia. Herci si musia každý jeden pohyb nacvičiť najprv v pomalom tempe. "Pri hercoch sú samozrejme kaskadéri aby to bolo bezpečné," poznamenal Matúš Lajčák, kaskadér Slovak action company. "No je to zodpovednosť, musíme chalanov naučiť, aby to vyzeralo nebezpečne ale pri tom to musí byť bezpečné. Lebo keď sa niečo stane hercovi, tak sme dotočili," pokračoval Matúš. 

Jojkársky seriál Slovania bude mať 12 častí, každá 40-minútová epizóda má rozpočet 300-tisíc eur a začína 10. marca.