Na Fox News mieri žaloba kvôli jej volebnému spravodajstvu

Na Fox News mieri žaloba kvôli jej volebnému spravodajstvu Foto: Fox News

Na americkú spravodajskú stanicu Fox News mieri žaloba spoločnosti Dominion Voting Systems, ktorá prevádzkuje volebné prieskumy. Firma žiada odškodnenie vo výške 1,6 miliardy dolárov. Podľa nej stanica v snahe zvýšiť svoju sledovanosť zámerne šírila nepravdivé tvrdenia o tom, že Dominion manipuloval s hlasmi v novembrových prezidentských voľbách, píše agentúra Reuters. Stanica Fox News obvinenia odmietla a vyhlásila, že je pripravená brániť sa na súde.

Spoločnosť, ktorá už podala z podobných dôvodov žaloby na kampaň exprezidenta Donalda Trumpa a jeho právnikov, v žalobe tvrdí, že "Fox News šíril nepravdivé správy o volebných podvodoch, aby poslúžil vlastným obchodným cieľom, čím zároveň ťažko uškodil Dominionu".

Trump novembrové voľby prehral, ​​odmietol však uznať ich výsledok a snažil sa ho rôznymi spôsobmi zvrátiť. Odvolával sa napríklad na rôzne druhy volebných podvodov, ktoré sa mu však nepodarilo dokázať. Jedným z nepodložených tvrdení Trumpa aj jeho právnikov bolo aj to, že Dominion manipuluje s hlasmi v prospech demokratov.

Spoločnosť v žalobe tvrdí, že sa Fox News snažila prilákať k obrazovkám Trumpových podporovateľov, a šírila preto jeho tvrdenie aj napriek tomu, že Dominion stanicu kontaktoval a snažil sa vec uviesť na pravú mieru.

"Fox News Media je veľmi hrdá na svoje pokrytie volieb z roku 2020, ktoré dosahovalo najvyšších štandardov americkej žurnalistiky, a bude sa na súde aktívne brániť proti tejto nepodloženej žalobe," uviedla spoločnosť, ktorá prevádzkuje spravodajský kanál.

Firma Dominion nedávno podala podobné žaloby na konzervatívnu stanicu One America News Network (OANN) a Newsmax. Vo februári tiež požiadala technologické spoločnosti, aby zachovali minulé príspevky na svojich sociálnych sieťach z profilov rôznych spravodajských spoločností ako prípadný dôkazový materiál.

Fox News už čelí žalobe spoločnosti Smartmatic, ktorá tiež robí volebné prieskumy. Firma v nej kritizovala napríklad moderátora Loua Dobbs, ktorého dlhoročnú reláciu stanica Fox News deň po podaní žaloby zrušila.

Niektoré konzervatívne spravodajské kanály sa po sérii žalôb súvisiacich s ich informovaním o prezidentských voľbách rozhodli chrániť pred prípadnými ďalšími sťažnosťami vysielaním krátkych varovaní, v ktorých sa vopred dištancujú od možných konšpiračných teórií a neprávd, ktoré by mohli predniesť ich hostia, píše Reuters.