RTVS odvysiela mimoriadne spravodajstvo

RTVS odvysiela mimoriadne spravodajstvo Foto: Facebook Jaroslav Veselý

Vo štvrtok, 24. júna, sa Hodonínskom v Českej republike v podvečerných hodinách prehnalo tornádo. Extrémne počasie spôsobilo rozsiahle škody a množstvo ľudí bolo zranených.

Mimoriadne spravodajstvo z postihnutých oblastí prinášajú od včerajška takmer nepretržite ČT24, CNN Prima News,. Mimoriadne spravodajstvo vo štvrtok večer zaradila do vysielania aj TA3 a dnes sa téme venujú všetky české ale aj mnohé slovenské médiá, ktoré vyslali na miesta tragédie spravodajské štáby. RTVS sa téme bude venovať v mimoriadnom spravodajskom vysielaní dnes, 25. júna, o 15.30 h na Jednotke.

Z mimoriadneho spravodajského štúdia sa divákom prihovorí Martina Jančeková, ktorá vo vysielaní privíta hostí – meteorológa a klimatológa, členov záchranných zložiek a o tornádach v USA povie viac dlhoročný spravodajca RTVS v USA Martin Rajec. V živých vstupoch sprostredkujú všetky aktuálne informácie a autentické rozhovory redaktori RTVS, ktorí sú priamo na mieste katastrofy a RTVS pripravuje taktiež reportážne príspevky k téme nešťastia.

V ČR su vyhlásené viaceré zbierky. Pomôcť prisľúbilo aj Slovensko.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zaslalo katastrofou zasiahnutej Českej republike ponuku pomoci a deklarovalo pripravenosť k jej okamžitému poskytnutiu. Hasičský a záchranný zbor vyčlenil desiatky hasičov, ktorí sú schopní sa operatívne presunúť do lokalít zničených vyčíňaním počasia. Príslušníci HaZZ v prípade potreby poskytnú cezhraničnú pomoc so špeciálnou technikou v rámci MUSAR (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí). Hasiči sú momentálne dislokovaní na Záchranných brigádach HaZZ v Malackách, Žiline a Humennom a na Krajských riaditeľstvách HaZZ v Bratislave, Trnave, Žiline a Trenčíne.

Operačné strediská sú v neustálom kontakte s českými hasičmi. Na akútny zásah sú vyčlenení aj desiati horskí záchranári - psovodi a tiež štyria psovodi Policajného zboru SR.