Poľský Sejm nepriek kritike a odporu schválil kontroverzný mediálny zákon (VIDEO)

Poľský Sejm nepriek kritike a odporu schválil kontroverzný mediálny zákon (VIDEO) Foto: TVN 24

Sejm, dolná komora poľského parlamentu hlasmi vládnej koalície v záverečnom čítaní prijal kontroverzný mediálny zákon, ktorý má podľa svojich odporcov umlčať televíziu TVN, vlastnenú americkou spoločnosťou Discovery a kritickú voči poľskej vláde.

Zákon teraz zamieri do Senátu, kde má tesnú väčšinu opozícia. TVN predstavuje najvýznamnejšiu americkú investíciu v Poľsku v hodnote miliardy dolárov. "228 poslancov za, proti 216, desať sa zdržalo - Sejm prijal lex anti-TVN," uviedla sama televízna stanica na svojom webe.

Podľa zákona by médiá v Poľsku mohli patriť len spoločnostiam z Európskeho hospodárskeho priestoru. Predseda hlavnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński dlhodobo tvrdí, že médiá v rukách zahraničných vlastníkov narušujú verejnú diskusiu a neslúžia poľským záujmom. Odporcovia zákona však Kaczyńského postup považujú za snahu umlčať kritikov.

Opozícia dnes v Sejme najprv presadila návrh odročiť rokovania snemovne na september; neskôr ale PiS dosiahla opakované hlasovanie s opačným výsledkom - a potom už sa pokračovalo podľa jej programu.

"Stali sme sa svedkami poľutovaniahodného predstavenia v Sejme, inscenáciou bezprávia a porušovania pravidiel. Svedčí to o tom, že PiS necúvne pred ničím, aby presadila svoje stanovisko," uviedla podpredsedníčka Senátu Gabriela Morawski-Stanecká.

Washington už varoval, že neobnovenie licencie spravodajskej televízii TVN 24 by mohlo ohroziť budúce americké investície v Poľsku, zatiaľ čo poľskí opoziční politici zákon odsúdili ako útok na slobodu médií, napísala agentúra Reuters. "Dnešné hlasovanie je útokom na slobodu, útokom na médiá, ktoré sú nezávislé na vláde," citovala opozičného poslanca Grzegorz Schetyna.

"PiS vykonáva štátny prevrat," píše komentár o dianí v snemovni opozičnej denník Gazeta Wyborcza. V reakcii na hlasovanie vypukli živelné protesty vo Vroclave a Krakove. "Vraždia nám slobodné médiá, je to atentát na Poľsko," citoval denník jednu z demonštrantiek.

PiS chce v zákone zakotviť, že väčšinový podiel v médiách v Poľsku môže patriť len spoločnostiam z Európskeho hospodárskeho priestoru. Návrh zákona je považovaný za kľúčovú skúšku pre prežitie médií v Poľsku, podotkla agentúra AP. Do ulíc poľských miest v utorok vyšli tisíce ľudí, aby demonštrovali na obranu slobody médií.