Šéf americkej spoločnosti Discovery sľubuje bojovať za poľskú televíziu

Šéf americkej spoločnosti Discovery sľubuje bojovať za poľskú televíziu Foto: TVN24

Americká spoločnosť Discovery sľubuje tvrdo bojovať o udržanie kontroly nad televízne sieťou TVN, ktorú vlastní v Poľsku, uviedla agentúra AP. Firma svoju poľskú investíciu odhaduje na tri miliardy dolárov.

Teraz ju ale ohrozuje návrh nového mediálneho zákona, ktorý tento týždeň schválili poslanci vládnej koalície v dolnej komore parlamentu, Sejmu. Ak sa predloha stane zákonom, žiadny mimoeurópsky subjekt by nemohol vlastniť viac ako 49 percent v akejkoľvek mediálnej spoločnosti.

Poľská pravicová vláda tvrdí, že ide o obranu národnej zvrchovanosti a bezpečnosti. Kritici vidia v zákone autoritársky pokus umlčať najdôležitejší zdroj nezávislých televíznych správ v členskej krajine Európskej únie.

Zákon by v praxi ovplyvnil iba vlastníctvo televízie TVN, ktorú najprv kúpila iná americká spoločnosť, Scripps Networks Interactive, za dve miliardy dolárov. Neskôr ju predala spoločnosti Discovery. Ide o doteraz najväčšiu americkú investíciu v Poľsku.

Jean-Briac Perrette, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Discovery International, AP povedal, že TVN má v súčasnosti hodnotu okolo troch miliárd dolárov a že spoločnosť, vedomá si zodpovednosti voči svojim akcionárom, hodlá svoje záujmy brániť.

"Nemáme v úmysle (TVN) predať alebo odísť," povedal Perrette, ktorý sídli v Londýne. Vyzval Spojené štáty, EÚ a európske štáty, aby zasiahli. Nezávislosť médií a prežitie demokracie sa v strategickom regióne strednej Európy podľa jeho slov ocitli "vo zlomovom okamihu".

"Vidíme veľkú podporu vlády USA a veľkú podporu EÚ," povedal. "Obávam sa však, že problém spočíva v tom, že táto (poľská) vláda je tak ideologicky vzdorovitá," dodal.

"Zatiaľ všetka veľká podpora a slová sú zjavne nedostatočné na to, aby sa to prejavilo (v konaní poľskej vlády)," povedal.

Pred stredajším schvaľovaním mediálneho zákona v Sejme poľský regulátor odmietol obnoviť licenciu spravodajskej televízii TVN24, ktorej platnosť skončí budúci mesiac. Vo štvrtok spoločnosť oznámila, že začína právne kroky na medzinárodnej arbitráži kvôli "svojvoľnému a diskriminačnému" zaobchádzaniu, ktoré považuje za súčasť širšieho zásahu proti slobodným médiám.

Discovery obvinila Poľsko z porušenia americko-poľskej dohody o ochrane investícií. Perrette verí, že spoločnosť bude mať pádne argumenty, ak spor skončí na súde.

Discovery má podľa svojho šéfa tiež alternatívne plány, ako svoju investíciu v Poľsku zachrániť, ale zatiaľ nemôže prezradiť podrobnosti.

Na žalobu k medzinárodnému arbitrážnemu súdu zatiaľ poľská vláda nereagovala.

Aby sa predloha stala zákonom, musel by ju schváliť aj Senát ovládaný opozíciou. Ten má teraz mesiac na to, aby návrh preskúmal a mohol navrhnúť zmeny, ale je príliš slabý na to, aby ho zablokoval. Potom by sa vrátil do dolnej komory na konečné schválenie a potom k prezidentovi na podpis.

"Obracia sa to veľmi zlým smerom," povedal Perrette. "V najbližších 30 až 45 dňoch sa rozhodne," dodal.