RTVS odvysiela všetky kvalifikačné zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022

RTVS odvysiela všetky kvalifikačné zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH 2022

Počas najbližších 4 dní odohrá slovenská hokejová reprezentácia 3 kvalifikačné zápasy na ZOH 2022, ktoré sa budú konať už o pár mesiacov v Pekingu. Všetky kvalifikačné zápasy prinesie divákom RTVS v priamych prenosoch na Dvojke. Prvý zápas Slovenska s Rakúskom uvidia diváci už dnes, 26. augusta, o 19.00 h na Dvojke.

„Podarilo sa nám získať vysielacie práva v náročnom tendri v konkurencii štyroch televízií. Sme veľmi radi, že aj tieto zápasy sú na obrazovkách RTVS. Aj napriek tomu, že je august absolútne nehokejové obdobie, verím, že tieto zápasy prilákajú športových fanúšikov k televízorom a rádiám,“ hovorí riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko.

Všetky 3 zápasy odvysiela RTVS naživo na Dvojke: vo štvrtok o 19.00 h duel Slovenska s Rakúskom, v piatok o 19.00 h zápas Slovenska s Poľskom a v nedeľu o 17.00 h duel Slovenska s Bieloruskom. Celé zápasy budú naživo komentované aj pre poslucháčov Rádia Slovensko. Kvalifikačné zápasy budú komentovať Matej Hajko, Pavol Gašpar a Boris Valábik, v štúdiu sa divákom prihovoria Marek Marušiak a Rasťo Konečný.

Kvalifikačné zápasy na zimnú olympiádu patria medzi najdôležitejšie zápasy slovenskej hokejovej reprezentácie za posledné desaťročia. Slovenský hokejový tím štartoval na všetkých olympiádach od vzniku samostatného Slovenska. Slovenská reprezentácia je favoritom v rámci kvalifikácie, ale so súpermi bude súťažiť o jedno postupové miesto. „Nie je tam priestor na zaváhanie, nie je tam možnosť opravy, je to veľmi náročné,“ konštatuje riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko.

„Je to návrat takmer o 30 rokov, kedy sme, takisto v lete, hrali prvý raz v histórii olympijskú kvalifikáciu v Sheffielde. V tom čase to bolo v úplne inom rozpoložení a naozaj celé Slovensko tým mimoriadne žilo, lebo aj účasť v kvalifikácii sa nám, ako novo vzniknutej krajine, podarilo vybojovať len diplomatickými krokmi. Sú to veľmi zaujímavé spomienky a o 4 roky neskôr sme hrali ďalšiu úspešnú kvalifikáciu v Oberhausene a následne už tá sila slovenského hokeja, aj v ratingu, natoľko rástla, že sme postupovali na ďalšie olympiády priamo. Tento raz to tak bohužiaľ nie je. Tieto zápasy sú preto nesmierne dôležité, a o to náročnejšie aj na psychiku reprezentantov,“ dodáva Matej Hajko.

Po viac ako dvoch rokoch čaká slovenskú reprezentáciu zápas aj s divákmi. Na bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu sa predpokladá účasť niekoľkých tisíc divákov. „To je niečo, od čoho sme si už odvykli a je naozaj obrovská škoda, že organizátori mali tak málo času na predaj vstupeniek,“ hovorí Matej Hajko. „Veľmi sa na to teším, pretože práve na bratislavskom štadióne sme pred vyše 2 rokmi naposledy s kolegom Gašparom komentovali zápas pred divákmi.“