Markíza sa rozhodla ukončiť teletextovú službu Markízatext

Markíza sa rozhodla ukončiť teletextovú službu Markízatext

Skupina Markíza sa rozhodla k 31. decembru 2021 ukončiť poskytovanie svojej teletextovej služby s názvom Markízatext. Stane sa tak po 25 rokoch jej existencie, diváci ju mohli nepretržite využívať od roku 1997. 

„Rušiť alebo redukovať služby je vždy ťažké rozhodnutie. Markízatext si však splnil svoju historickú úlohu a v dnešnej internetovej dobe sa stal už len minimálne využívanou službou, pričom jeho sledovanosť za posledné roky kontinuálne klesá,“ vysvetľuje dôvody tohto kroku Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

Dôležitou súčasťou Markízatextu sú skryté titulky pre sluchovo postihnutých divákov. Táto služba bude na príslušných teletextových stranách poskytovaná naďalej aj po 1. januári 2022.

Jednou z moderných alternatív teletextu je HbbTV, čiže hybridné vysielanie, na ktoré je okrem televízneho signálu potrebné aj stabilné internetové pripojenie a inteligentný televízor, ktorý ich dokáže prepojiť. Divákom poskytuje oveľa širšie spektrum služieb a informácií, navyše v neporovnateľne atraktívnejšom vizuálnom kabáte, informuje Markíza v tlačovej správe.

HbbTV môžu už niekoľko rokov po stlačení červeného tlačidla využívať aj diváci staníc skupiny Markíza. K dispozícii majú obsah bezplatného videoarchívu Markíza Plus, prehľadný TV program, čítačky portálov Markiza.sk a TVnoviny.sk, vždy aktuálnu predpoveď počasia, či jednoduché hry.

Medzi najvyhľadávanejšie stránky na Markízatexte patril dlhodobo TV program a čerstvé spravodajské informácie.