Hríbova lampa dostala opäť trest za nevyváženosť

Foto: RTVS Foto: RTVS

RTVS dostala sankciu, hoci v relácii nevystúpil ani jeden politik. Večer pod lampou zhodnotila rada ako politickú publicistiku.

 

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu na svojom poslednom zasadnutí uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona pre RTVS za reláciu Večer pod lampou na tému nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa členov rady vysielateľ v relácii nezabezpečil objektívnosť a nestrannosť.

Rada rozhodla, že televízia porušila zákon v prvej časti relácie o nevymenovaní Čentéša za generálneho prokurátora. Členovia rady sa zhodli, že ide o politickú publicistiku. „Kauza Čentéš je jedna z hlavných politických tém druhého obdobia vlády Ivety Radičovej a následne vlády Roberta Fica, preto sme to posudzovali ako politickú publicistiku, a tá je spojená s aktuálnym spravodajstvom," povedal pre Omédiách.com predseda rady Miloš Mistrík.

Požiadavku objektívnosti a nestrannosti nedodržal v relácii podľa Mistríka moderátor ani hostia, ktorí zhodne konštatovali, že sú za riešenie vymenovania Čenteša.

Do relácie bol pozvaný aj minister spravodlivosti, ktorý nemohol prísť. Tvorcovia relácie podľa predsedu rady mohli využiť inštitút prázdneho kresla. „V tom prípade by mal moderátor na sebe prevziať úlohu protistrany, čo sa nestalo," dodal Mistrík.
Medzi diskustujúcimi nebol žiaden politik, len predstavitelia súdov alebo právnici: Ľudmila Babjaková, Ivan Trimaj, Róbert Urban, Zuzana Čaputová a ombudsmanka Jana Dubovcová.

Aktualizácia o vyjadrenie moderátora Štefana Hríba:

"Je to pokračovanie toporného snaženia tejto Rady vymedziť Lampu politicky.
Pripomínam, že do relácie o spravodlivosti na Slovensku bol pozvaný jediný politik, minister spravodlivosti Borec, nestraník, ktorý sa však ospravedlnil. Žiaden politik tak v relácii neúčinkoval a žiadne názory politických strán teda ani nemohli byť presadzované. Hosťami boli ústavný právnik, advokátka, ombudsmanka, aktívny sudca a exsudkyňa, ktorých som sa vopred nepýtal, aké majú názory na ten či oný problém. O akej objektívnosti a nestrannosti je rec? Rozhodnutie Rady preto vnímam ako účelové a svojvoľné."

Podľa RTVS záver o porušení zákona vychádza z mylnej klasifikácie programu ako politicko-publicistického. Televízia tvrdí, že relácia Štefana Hríba je občianska publicistika zameraná na aktuálne témy a spoločenské dianie v Slovenskej republike, kde je vedená intelektuálna diskusia osôb profesijne najbližšie k diskutovanej téme. „RTVS si nie je vedomý, že by odvysielaním predmetného programu akýmkoľvek spôsobom porušil citované ustanovenie, pretože jeho odvysielaním v žiadnom prípade nemohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajského alebo politicko-publicistického programu," napísala v stanovisku pre radu RTVS. „Téma voľby generálneho prokurátora a stav súčasnej justície bola v programe nastolená s akcentom na jej občiansku a odbornú rovinu. Skutočnosť, že o týchto záležitostiach rozhodujú politici ešte automaticky neznamená, že program venovaný tejto problematike má politický charakter. ... V tejto diskusii nevystupoval žiadny z politikov," dodala RTVS.