Aj rakúska televízia ORF spúšťa očkovaciu lotériu

Aj rakúska televízia ORF spúšťa očkovaciu lotériu Ilustr. reprofoto ORF

Rakúska verejnoprávna televízia ORF spustila očkovaciu lotériu. Do žrebovania sa môžu zapojiť ľudia, ktorí sa od októbra nechali zaočkovať alebo to majú ešte do konca roka v pláne. Vyhrať môžu tisíc vecných cien vrátane rodinného domu, informovala agentúra APA. Cieľom je posilniť zaočkovanosť Rakúska, kde má úplne očkovanie proti covidu-19 zhruba dve tretiny obyvateľov.

Do zlosovania sa môžu zapojiť dospelí ľudia, ktorí žijú v Rakúsku a od 1. októbra do 20. decembra dostali alebo aspoň jednu dávku vakcíny schválenej európskym regulátorom EMA. Nezáleží pritom na tom, či ide o prvú, druhú alebo tretiu posilňovaciu dávku vakcíny. Medzi hlavnými cenami je rodinný dom, auto na elektrický pohon alebo nová kuchynská linka. Výhercovia budú oznámení 24. decembra v osobitnom programe s názvom Svetlo v tme.

Lotériou sa televízia snaží zvýšiť záujem o očkovanie a preočkovanie. V Rakúsku bolo v pondelok podaných 75 000 dávok vakcíny proti covidu-19, z ktorých však väčšinu tvorili posilňovacie dávky. Preočkovanie absolvovalo zhruba 15 percent Rakúšanov.

V Rakúsku začala v pondelok opäť platiť celoštátny lockdown. Za posledných 24 hodín zdravotnícke úrady zaznamenali vyše 9500 nových prípadov nákazy, čo je menej ako v predchádzajúcich dňoch. Počet hospitalizovaných pacientov nakazených koronavirom SARS-CoV-2 zostáva vysoký. S chorobou covid-19 sa v rakúskych nemocniciach lieči 3145 nakazených, z ktorých je 577 pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. To je o 119 pacientov viac ako pred týždňom. V súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo za posledných 24 hodín 72 nakazených, čo je najviac od druhej polovice januára.

V Rakúsku, kde žije zhruba deväť miliónov ľudí, zaznamenali od začiatku epidémie 1,08 milióna prípadov koronavírusovej nákazy a 12.114 nakazených zomrelo.