CNN vyhodila moderátora najsledovanejšej relácie kvôli angažovaniu sa v kauze jeho brata

CNN vyhodila moderátora najsledovanejšej relácie kvôli angažovaniu sa v kauze jeho brata Reprofoto CNN

Americká spravodajská stanica CNN v sobotu oznámila, že s okamžitou platnosťou prepustila známeho moderátora Chrisa Cuoma. Podľa vedenia stanice vyšli najavo ďalšie informácie pri vyšetrovaní toho, ako sa Cuomo snažil pomáhať svojmu bratovi Andrewovi, bývalému guvernérovi štátu New York, s aférou týkajúcou sa obvinení zo sexuálneho obťažovania.

Cuomo moderoval najsledovanejšiu spravodajskú reláciu televízie CNN. Stanica ho kvôli úlohe v škandále jeho brata najprv od utorka na neurčito stiahla z obrazovky. Cuomo v máji priznal, že porušil niektoré pravidlá stanice, keď svojmu bratovi pomáhal zvládnuť negatívnu publicitu, ktorú mu prinieslo obvinenie mnohých žien zo sexuálneho obťažovania. Andrew Cuomo odstúpil z čela New Yorku v auguste po tom, čo na neho mnoho žien podalo žalobu. Doteraz však svoje previnenie odmieta.

Newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová, ktorej úrad vyšetroval obvinenia proti vtedajšiemu guvernérovi, už predtým okrem iného uviedla, že Chris Cuomo využil svoje kontakty medzi novinármi, aby vopred získal informácie o chystaných článkoch a o tom, či sa v nich chystajú rozprávať ďalšie ženy. Hral tiež výraznú úlohu pri prípravách verejných vyhlásení svojho brata.

CNN oznámila, že na zhodnotenie úlohy Chrisa Cuoma v afére najala "rešpektovanú právnu firmu" a na základe jej zistení sa rozhodla moderátora okamžite prepustiť. Neuviedla však, o aké konkrétne zistenia išlo.

"Toto nie je spôsob, akým by som chcel ukončiť svoje pôsobenie na CNN, ale už som vám povedal, prečo a ako som pomáhal svojmu bratovi," napísal Cuomo na twitteri s tým, že sa cíti sklamane.

Demokrat Andrew Cuomo sa stal známou tvárou v celých USA v prvých mesiacoch pandémie, kedy bol New York jedným zo svetových epicentier nákazy. Jeho pravidelné koronavírusové brífingy sledovali ľudia v celej krajine, pretože ostro kontrastovali s prístupom vtedajšieho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Ten riziká pandémie spočiatku opakovane bagatelizoval, zatiaľ čo Cuomo otvorene predkladal dáta a predpovede vedcov a dôrazne vyzýval predovšetkým občanov mesta New York, aby obmedzili všetky spoločenské kontakty a nosili rúška.

Chris Cuomo ochorel na koronavírus v prvých mesiacoch šírenia nákazy v USA a o priebehu choroby informoval divákov z provizórneho štúdia, ktoré si urobil v pivnici svojho domu. Otec oboch bratov, už nebohý Mario Cuomo, slúžil ako guvernér New Yorku medzi rokmi 1983 a 1994.