Britská vláda sa chystá na dva roky zmraziť koncesionársky poplatok BBC

Britská vláda sa chystá na dva roky zmraziť koncesionársky poplatok BBC Ilustr. foto: BBC

Financie vysielacej spoločnosti BBC utrpia v nasledujúcich dvoch rokoch značnú ranu, pretože britská vláda sa chystá aj napriek aktuálnej vysokej inflácii zmraziť koncesionársky poplatok tohto verejnoprávneho média. Informácie britskej tlače dnes potvrdila ministerka kultúry Nadine Dorriesová. Naznačila tiež, že pre obdobie po roku 2028 bude vláda zvažovať zrušenie koncesionárskeho poplatku.

S informáciou o pláne ponechať ročný poplatok na súčasnej úrovni 159 libier na domácnosť prišiel pôvodne Mail on Sunday, následne ju potvrdili zdroje denníka Financial Times (FT) a podvečer potom aj ministerka Dorriesová. V posledných rokoch poplatok narastá v závislosti od inflácie, teraz sa jedná o novom finančnom rámci BBC, ktorý má platiť od apríla. Ročný príspevok pritom vláda zmrazí na dva roky, oznámila ministerka s tým, že ide o súčasť snáh ochrániť verejné financie.

Dorriesová ďalej povedala, že koncesionársky poplatok sa po uplynutí dvojročného obdobia na ďalšie štyri roky zdvihne v závislosti od inflácie. Podľa ministerky, že bude potrebné prehodnotiť vhodnosť existencie koncesionárskeho poplatku vo svetle nových technológií, ktoré vniesli revolúciu do mediálnej krajiny, v ktorej pôsobí aj storočná BBC. "Nadišiel čas začať si klásť naozaj vážne otázky týkajúce sa dlhodobého modelu financovania BBC," povedala dnes Dorriesová poslancom. "A či je povinný koncesionársky poplatok spojený s trestnoprávnymi postihmi jednotlivých domácností naďalej vhodný," dodala politička.

Takýto postup by uľavil spotrebiteľom, ktorí sa stretávajú s rastúcimi životnými nákladmi, pre BBC by ale bol veľmi nepríjemný. Koncesionárske poplatky tvoria skoro tri štvrtiny rozpočtu vysielacej spoločnosti a ak by sa nemohli zvyšovať ako doteraz, vyžiadalo by si to značné škrty, píše FT. Inflácia by v Británii mohla na jar dosiahnuť 30-ročné maximum šiestich percent či viac, a BBC by tak mohli chýbať aj dve miliardy libier. Spoločnosť sa pritom snaží obstáť v konkurencii súkromne financovaných spravodajských serverov alebo streamovacích služieb.

Budúcnosť BBC je neustálym predmetom politických debát a vláda v poslednej dobe navrhuje reformu jej financovania, pripomína agentúra Reuters. Existencia koncesionárskeho poplatku je však do konca roku 2027 garantovaná zvláštnou vyhláškou, ktorá vytyčuje spôsob financovania a misiu vysielacej spoločnosti. Kancelária premiéra Borisa Johnsona cez víkend uviedla, že dlhodobý ekonomický model BBC je "predmetom pokračujúcich vyjednávaní".

Ministerka Dorriesová naznačila, že chce s aktuálnym modelom skoncovať. "Toto oznámenie o koncesionárskom poplatku bude tým posledným," uviedla v twitterovom príspevku, v ktorom zdieľala odkaz na článok Mail on Sunday. "Prišiel čas na debatu o nových spôsoboch, ako financovať, podporovať a predávať skvelý britský obsah," dodala Dorriesová.

Podľa denníka The Guardian je pravdepodobné, že plán zmraziť koncesionársky poplatok BBC bude populárny medzi členmi a voličmi Konzervatívnej strany, ktorej predstavitelia dlhodobo vyjadrujú výhrady voči práci tohto verejnoprávneho média. Opoziční labouristi naopak Johnsona obviňujú, že útočia na BBC v snahe udržať sa v premiérskom poste. "Predseda vlády si myslí, že tí, ktorí informujú o jeho porušovaní pravidiel by mali niesť následky, zatiaľ čo on vyviazne bez trestu," povedala tieňová ministerka kultúry Lucy Powellová.