Hackeri ukázali na obrazovkách iránskej televízie tváre členov opozičnej skupiny (VIDEO)

Hackeri ukázali na obrazovkách iránskej televízie tváre členov opozičnej skupiny (VIDEO) Reprofoto TV Channel 1

 Iránska štátna televízia čelila hackerskému útoku. V jej vysielaní sa na desať sekúnd objavili tváre členov opozičnej skupiny. S odvolaním sa na vysielaciu spoločnosť IRIB o tom informovala agentúra AP.

Podľa nej sa na obrazovkách ukázali tváre vodcov exilovej organizácie zvanej Ľudoví modžáhedovia a názov účtu na sociálnych sieťach, patriaci zrejme hackerskej skupine, ktorá iránskych disidentov týmto spôsobom pripomenula.

Ľudoví modžahedovia označovaní skratkou MEK sídlia v Albánsku, predtým sídlili v Paríži.

Parížsky hovorca skupiny Šáhín Gobádí povedal v rozhovore s AP: "Rovnako ako vy sme o tom boli práve informovaní. Zdá sa, že to urobili stúpenci MEK a jednotky odporu pôsobiace v režimných rozhlasových a televíznych staniciach." Zodpovednosť MEK priamo nepriznal.

Na obrazovke sa v čase popoludňajšieho spravodajstva objavili tváre vodcu skupiny Masúda Radžávího a jeho ženy Marjam. Počuť bolo mužský hlas, ktorý volal: "Pozdravy Radžavímu, smrť (duchovnému vodcovi Alímu) Chameneímu."

 

Zástupca šéfa IRIB Alí Dadí povedal, že firma vec vyšetruje. "Ide o mimoriadne zložitý útok a iba majitelia tejto technológie môžu zneužiť a poškodiť zabezpečenie systému," upozornil Dadí.

Dodal, že podobné narušenie programu zaznamenal aj ďalší televízny kanál a dve rozhlasové stanice.

Agentúra Reuters napísala, že útok prišiel krátko pred februárovými oslavami 43. výročia revolúcie, ktorá zvrhla šáha Rezu Pahlavího.

AP pripomína, že podobný incident sa nestal niekoľko rokov, štátna televízia je pod kontrolou iránskej tajnej služby, hlavne revolučných gárd. Štátna televízia potvrdila, že išlo o hackerský útok s tým, že sa prípad vyšetruje.

Agentúra AP doplnila, že Masúd Radžáví sa na verejnosti neobjavil už niekoľko rokov. Je preto možné, že ich po smrti a skupinu teraz vedie jeho žena.

Irán skupinu považuje za zločineckú organizáciu, USA ju zaradili na svoj zoznam teroristických organizácií.

MEK vznikla ako organizácia ľavicového zamerania a vystupovala proti monarchii, takže bola spojencom islamskej revolúcie. Neskôr sa ale obrátila proti duchovenstvu a vykonala niekoľko vrážd a útokov cielených na islamskú republiku. Jej členovia sa potom presunuli do Iraku a bojovali v 80. rokoch na jeho strane v osemročnej iránsko-irackej vojne. Obrátili tým proti sebe mnoho Iráncov žijúcich v Iráne, aj keď tvrdia, že majú v krajine stále aktívnu sieť svojich priaznivcov.