PPF uzavrela dohodu o prevzatí chorvátskej televízie RTL

PPF uzavrela dohodu o prevzatí chorvátskej televízie RTL Foto: CME

Skupina PPF prostredníctvom svojej dcérskej firmy CME uzavrela dohodu o prevzatí 100 percent súkromnej chorvátskej televíznej spoločnosti RTL Hrvatska. Hodnota získaných aktív je 50 miliónov eur. Súčasťou akvizície sú dlhodobé práva pre CME na použitie značky RTL na chorvátskom trhu. Firma to dnes oznámila v tlačovej správe.

Transakcia medzi CME a RTL Group Central & Eastern Europe podlieha obvyklým regulačným procesom vrátane schválenia chorvátskym protimonopolným úradom (AZTN) a tamojšou agentúrou pre elektronické médiá (AEM). Uzavretie transakcie sa očakáva počas prvého polroka 2022.

CME v súčasnosti vlastní a prevádzkuje stredoeurópsku platformu pre distribúciu plateného videa na vyžiadanie Voyo a tiež komerčné televízie v Bulharsku, Českej republike, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku.

"Ako súčasť skupiny PPF sme vždy pripravení realizovať zaujímavé investičné nápady s cieľom dosiahnuť rast hodnoty. Adriatický región ponúka výnimočné príležitosti a má značný potenciál rastu. Už tu prevádzkujeme veľmi úspešnú televíznu spoločnosť ProPlus. Som presvedčený, že obe aktíva v susedných krajinách tohto regiónu môžu vedľa seba dobre fungovať. Rovnako ako na ostatných trhoch sa aj v Chorvátsku zameriame na digitalizáciu, lokálny televízny obsah a tvorbu názorovo vyváženého a kvalitného spravodajstva,“ uviedol výkonný riaditeľ CME pre ČR, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko Didier Stoessel.

Podľa riaditeľky televíznej distribučnej firmy Axocom Eriky Luzsiczy dáva pre takých veľkých hráčov ako PPF podobné spojenie zmysel. „Upevňujú tým svoju pozíciu v strednej a východnej Európe a navyše nakupujú stabilnú a zavedenú značku. Je pravdepodobné, že ak sa objaví ďalšia podobná príležitosť, tak ju využijú. Ponúka sa tu výhodný synergický efekt v rámci nakupovania a tvorby obsahu. Navyše, ak chce PPF vybudovať silný streamovací kanál ako Voyo, bude potrebovať rýchlo rásť v počte predplatiteľov. A tieto akvizície ponúkajú slušný priestor na ďalšie posilnenie a rozšírenie streamovacej služby," povedala ČTK.

CME, pod ktorú patrí v tuzemsku televízna skupina Nova, je súčasťou PPF od roku 2020. Patrí medzi najväčšie mediálne spoločnosti v strednej a východnej Európe. Vysiela 33 televíznych staníc, vrátane spoplatnených, ktoré sú dostupné až 45 miliónom divákov.

Chorvátska RTL vysiela od apríla 2004, divákom pozemného vysielania ponúka v krajine dva programy všeobecného zamerania a okrem nich aj kanál RTL Kockica určený deťom. Podľa merania sledovanosti za december 2021 bol hlavný program RTL na treťom mieste s 12,7 percenta divákov za verejnoprávnou HRT1 (15,7 percenta) a súkromnou Novou (13,2 percenta; nie je spojená s rovnomennou českou stanicou, pozn. ČTK). Celkový podiel skupiny RTL na chorvátskom televíznom trhu sa pohybuje okolo 20 percent. Súčasťou ponuky RTL je aj niekoľko chorvátskych internetových portálov a taktiež špecializované televízne programy šírené po satelite alebo prostredníctvom IPTV.

Skupina PPF podniká v 25 krajinách. Investuje do finančných služieb, telekomunikácií, médií, biotechnológií, nehnuteľností či strojárstva. PPF pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike. PPF vlastní aktíva vo výške 40,3 miliardy eur a zamestnáva celosvetovo 80.000 ľudí.