RTVS mimoriadne spúšťa spravodajský kanál :24

RTVS mimoriadne spúšťa spravodajský kanál :24

V súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie na Slovensku vládou SR mení RTVS operatívne vysielaciu štruktúru televízneho okruhu Trojka a dočasne nahrádza program spravodajsko-publicistickými informáciami v nepretržitom 24-hodinovom vysielaní.

Od pondelka 28. februára od 6.00 h tak nahradí vysielanie Trojky celodenné pokrývanie tém z domova i zo sveta, doplnené o publicistické, dokumentárne, vzdelávacie, diskusné a iné relácie, informuje televízia v tlačovej správe.

Spustenie spravodajskej stanice bolo súčasťou programu Jaroslava Rezníka, s ktorým šiel do voľby riaditeľa. Za jeho éry sa rozbehla Trojka, dlho avizovaný športový program, no o novom spravodajskom programe bolo ticho. Nová televízna stanica vzniká mimoriadne, bez zásadnejšej prípravy, bez nových ľudí s redaktormi, ktorí pripravujú bežné spravodajstvo a publicistiku. Ťažko od toho očakávať, že to bude ČT24.  

Nová spravodajská televízia prichádza po fiasku s bývalým šéfom spravodajstva a publicistiky Vahramom Chuguryanom, ktorý vyvažoval bežné spravodajstvo dezinformáciami, keď do relácie Správy a komentáre pustil šíriť proruskú propagandu Jána Čarnogurského, a počas spustenia útoku Ruska na Ukrajinu nenechal vysielať Dámsky klub a dokument o potápaní.

Podrobnosti: RTVS klesla s Jánom Čarnogurským na úroveň prokremeľskej RT

Novým dočasným šéfom spravodajstva a publicistiky RTVS je od štvrtka Atila Lovasz.

RTVS avizuje, že vysielanie :24 bude naživo prinášať zásadné vyhlásenia predstaviteľov štátu k aktuálnej politickej a bezpečnostnej situácii. Taktiež bude naživo v polhodinových blokoch informovať o tom, čo sa v súčasnosti deje najmä na Ukrajine, ale aj na Slovensku. "Spravodajský okruh ponúkne aj diskusie odborníkov z radov politológov, sociológov, vedcov a samozrejme politikov. Prispeje tak k informovanosti a dá divákom možnosť zorientovať sa v množstve verejne dostupných informácií. Overené a aktuálne správy budú doplnené aj o analýzy a komentáre," píše RTVS.

Do vysielania :24 budú zaradené aj publicistické formáty Reportéri, Občan za dverami, Kultúra.sk, Svet v obrazoch či Slovensko v obrazoch. Súčasťou spravodajských blokov budú tiež Správy a komentáre, Počasie, športové spravodajstvo Góly-body-sekundy, či známa Zelená vlna.

Cieľom prúdu spravodajsko-publicistického vysielania je sprostredkovať verejnosti prístup k aktuálnym, overeným, spoľahlivým a pravdivým informáciám počas celého dňa. Práve v tomto čase je prístup k overeným informáciám dôležitým nástrojom pre zjednotenie verejnosti a upokojenie napätej situácie. V sekcii spravodajstva a publicistiky tvrdo pracujeme na tom, aby sme divákom v rámci vysielania :24 ponúkli všetky dôležité informácie v reálnom čase a zároveň nám dáva priestor ísť do hĺbky pri dôležitých celospoločenských témach v rámci rôznych spravodajských a publicistických formátov,“ hovorí dočasne poverený riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Attila Lovász.