Ruské rakety zasiahli v Kyjeve televíznu vežu a pamätník pre 34 tisíc zavraždených Židov, hlásia mŕtvych (VIDEO)

Ruské rakety zasiahli v Kyjeve televíznu vežu a pamätník pre 34 tisíc zavraždených Židov, hlásia mŕtvych (VIDEO)

Rusi dnes ostreľovali televíznu vežu v ​​ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, informujú ukrajinské médiá. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta uviedol, že raketa zasiahla pamätný komplex Babí Jar, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti veže. Podľa záchranných zložiek zahynulo päť ľudí, píšu agentúry Reuters alebo Interfax-Ukrajina. Niekoľko ďalších osôb je podľa ukrajinských médií zranených. Server Ukrajinska pravda uviedol, že objekt zasiahli dve rakety.

"V dôsledku zásahu televíznej veže podľa predbežných údajov zomrelo päť civilistov z Kyjeva. Išli po chodníku okolo veže," uviedol starosta metropoly Vitalij Kličko a vyzval obyvateľov mesta, aby kvôli hrozbe ostreľovania nevychádzali von. Podľa záchranárov niekoľko zamestnancov a členov ochranky pracujúcich na televíznej veži je zranených.

Na sociálnych sieťach sa objavili videá ukazujúce následky útoku.

Cieľom raketového útoku bola miestnosť, kde sa nachádzali ľudia, napísala ukrajinská agentúra Unian, podľa ktorej boli zaznamenané problémy s televíznym vysielaním. Podľa prezidentskej kancelárie bude kvôli úderu dočasne prerušené vysielanie, ale v prípade niektorých kanálov bude čoskoro uvedené do chodu záložné vysielanie, píše Ukrajinská pravda. Mnohé stanice možno podľa neho sledovať na internete, napríklad prostredníctvom YouTube.

Šéf prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že raketa zasiahla komplex Babí Jar, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti veže. "Práve teraz prebieha mohutná paľba. Raketa zasiahla miesto, kde sa nachádza pamätný komplex Babí Jar," napísal na twitteri Jermak.

Pamätník v rokline Babí Jar pripomína skoro 34.000 kyjevských Židov, ktoré počas druhej svetovej vojny nacisti počas 48 hodín postrieľali. Ukrajinské ministerstvo zahraničia označilo dnešný útok za barbarský čin. "Ruskí zločinci sa nezastavia vo svojom barbarstve pred ničím. Rusko = barbar," uviedla ukrajinská diplomacia na twitteri. "Svetu: Aký má zmysel po 80 rokov hovoriť 'nikdy viac', keď svet mlčí, keď bomba spadne na Babie Jar? Najmenej päť mŕtvych. História sa opakuje," reagoval na twitteri prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské ministerstvo obrany dnes varovalo, že podnikne útoky vysoko presnými zbraňami na kyjevské centrum informačných a psychologických operácií a na objekty tajnej služby SBU v ukrajinskom hlavnom meste. Moskva vyzvala občanov pracujúcich v týchto miestach a civilistov bývajúcich v okolí, aby priestor opustili, uviedol už skôr server BBC News v on-line reportáži na svojej ruskojazyčnej internetovej stránke.