Marina Ovsyannikovová vbehla do živého vysielania, hoci ju okamžite zatkli, jej odkaz sa šíri do celého sveta (VIDEO)

Marina Ovsyannikovová vbehla do živého vysielania, hoci ju okamžite zatkli, jej odkaz sa šíri do celého sveta (VIDEO) Reprofoto Kanal 1

Mladá žena vbehla do živého vysielania ruskej štátnej televízie s nápisom proti vojne. Za slovo vojna v súvislosti s Ukrajinskou krízou hrozí v Rusku dlhoročné väzenie.

Marina Ovsyannikovová, redaktorka ruského spravodajstva dnes počas propagandistického vysielania správ ruskej štátnej televízie Kanál 1 vybehla za moderátorku správ s nápisom: „Nie vojne. Zastavte vojnu. Neverte propagande. Klamú vám tu. Rusi proti vojne."

Redaktorka, matka dvoch detí, bola okamžite zatknutá, vysielanie zastavené, no napriek ruskej prísnej cenzúre jej posolstvo sa dostáva do celého sveta. Podľa ľudskoprávnej organizácie Agora už bola zatknutá žena bola odvedená na policajnú stanicu.

Marina Ovsyannikovová dokonca predtým nahrala odkaz. V ňom hovorí, že jej otec je Ukrajinec. Vyzýva na protivojnové protesty, hovorí, že sa hanbí za svoju prácu pre kremeľskú propagandu a vojnu odsudzuje. Zodpovednosť za agresiu podľa nej nesie jediný človek – ruský prezident Vladimir Putin:

"To, čo sa teraz deje na Ukrajine, je zločin a Rusko je agresorská krajina a zodpovednosť za túto agresiu má na svedomí len jedna osoba, a tou osobou je Vladimir Putin. Môj otec je Ukrajinec, mama Ruska a nikdy neboli nepriatelia. A tento náhrdelník na mojom krku je symbolom skutočnosti, že Rusko musí okamžite zastaviť bratovražednú vojnu a naše bratské národy sa ešte budú môcť zmieriť. Bohužiaľ, posledné roky som pracovala v TV 1 Kanál. Robila som kremeľskú propagandu a teraz sa za to veľmi hanbím. Hanbím sa, že som klamala z televíznych obrazoviek, hanbím sa, že som dovolila zmanipulovať ruských ľudí. Mlčali sme v roku 2014, keď sa to všetko len začínalo, nechodili sme na mítingy, keď Kremeľ otrávil Navaľného. Len sme ticho sledovali tento protiľudský režim a teraz sa nám celý svet otočil chrbtom. A ďalších desať generácií našich potomkov nezmyje hanbu tejto bratovražednej vojny. Sme Rusi, mysliaci a inteligentní, je len v našej moci zastaviť toto šialenstvo. Príďte na zhromaždenia, ničoho sa nebojte, nemôžu nás všetkých zavrieť."

Novinárke hrozí 15 ročné väzenie a ďalšie postihy. Ruský parlament totiž schválil zavedenie trestnej zodpovednosti v podobe až 15 rokov väzenia za diskreditáciu ozbrojených síl a za verejné šírenie "lživých informácií o použití ozbrojených síl pri obrane záujmov Ruska a jeho občanov" čiže za informovanie o udalostiach na Ukrajine inak, ako to ustanovujú úrady. Kremeľ vojnu označuje ako "zvláštnu vojenskú operáciu" s cieľom "demilitarizovať a denacifikovať" Ukrajinu. Rovnaký slovník používa aj ruská štátna televízia, ktorá dnešný incident preveruje.

Vplyv zákona ukazuje aj to, že keď o dnešnom incidente v televízii informoval web nezávislého denníka Novaja Gazeta, musel konštatovať, že obsah protestného oznámenia nemôže zverejniť. Na fotografii, ktorú zverejnil, bol text na transparente najprv celý zahmlený a neskôr sa objavila aspoň veta „Neverte propagande“.

Ovsyannikovová nie je jediná. Aj napriek veľkým postihom a väzeniu sa v Rusku ozýva stále viac ľudí, ktorých polícia vo veľkom zatýka.

Advokát, ktorý prišiel na políciu obhajovať Marinu Ovsyannikovovú, povedal pre TV SOTA, že je nezvestná - že policajti z policajnej stanice mu povedali, že tam nie je. Jej právnik nevie, kde sa nachádza.