Aký máte s nami problém? spýtal sa moderátor Dírer v gay tričku poslanca Gyimesiho (VIDEO)

Aký máte s nami problém? spýtal sa moderátor Dírer v gay tričku poslanca Gyimesiho (VIDEO) Reprofoto TA3

Moderátor TA3 Richard Dírer moderoval politickú diskusiu netradične. Nemal ako zvyčajne košeľu a kravatu, ale biele tričko s farbami dúhy na golieri. V hlavnej politickej relácii sa moderátor otvorenie prihlásil k LGBTI komunite a jej právam.

Hosťami diskusie V politike na TA3 boli dnes poslanec György Gyimesi z OľaNO, poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková a poslanec Ladislav Kamenický zo Smeru. Už na začiatku moderátor upozornil, že napriek veľkým problémom, ktoré má aktuálne Slovensko, tak v parlamente sa rieši návrh zákona, ktorý má zakazovať dúhovú vlajku. Návrh predložil Gyimesi spolu s poslancom Tomášom Tarabom.

„Špeciálne kvôli vám, pán poslanec, som si dal moje gay tričko. Aký máte s nami problém?” spýtal sa Dírer poslanca Gyimesiho. "Ja s vami nemám absolútne žiaden problém, ani som nikdy nemal. Ja mám problém s tým, aby boli tieto vlajky a symboly na štátnych budovách. Môžete si tu zástavu opásať okolo pása, zahaliť sa do nej, chodiť v nej po meste,“ povedal poslanec OĽANO. "To ja až tak nepotrebujem, ja som skromný gay," reagoval moderátor.

„Viackrát som sa vyjadril, aby sme párom rovnakého pohlavia pomohli v každodennom živote tým, že im umožníme dediť po sebe, aby sme im pomohli nahliadnuť do zdravotnej komunikácie,“ pokračoval ďalej Gyimesy. "Toto mi ušlo, tento návrh," reagoval prekvapene Dírer. Gyimesi v zápätí dodal, že on to len podporí, ak takýto návrh príde. "A prečo s ním neprídete vy? My by sme napríklad privítali, nejaké uľahčenie života párov rovnakého pohlavia," spýtal sa Dírer.

"Toto nie je môj odbor, viem, že to chystajú naši, ak s tým prídu, ja to podporím," dodal poslanec OĽANO, ktorý má na svojej profilovej fotke na facebooku maďarskú vlajku. „Slovenská ústava chráni manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy, poskytuje mu všemožnú ochranu. Ideológia LGBTI toto popiera, na štátnych budovách by takéto vlajky nemali byť.“  „Niečo by ste mohli pre nás urobiť,” dodal Dírer.

Novinkou relácie bola aj červená placka s nápisom "klamstvo", ktorú pravidelne zdvíhala poslankyňa Bittó Cigániková. Vysvetlila to tým, že pri Gyimesim a Kamenickom  nemá šancu reagovať na všetky klamstvá, ktoré v relácie odznejú, tak chce dať divákom vedieť svoju reakciu aspoň plackou. Tú si chcel požičať hneď od nej požičať prítomný poslanec Smeru. Nie, nepožičiam, mali ste si priniesť vlastnú,“ povedala poslankyňa.

Gyimesi v relácii spochybnil systém, ktorý funguje na Slovensku. „Liberálna demokracia v takýchto situáciách zlyháva. Fatálne,“ povedal Gyimesi. Moderátor reagoval, „že dúfam, že si rozumieme, že demokracia je systém, ktorý máme na základe spoločenského konsenzu, nie politický smer."