Najbohatší Ukrajinec Achmetov odovzdáva svoje mediálne impérium štátu

Najbohatší Ukrajinec Achmetov odovzdáva svoje mediálne impérium štátu Foto: FB Медіа Групі Україна

Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov oznámil, že všetok svoj mediálny biznis v hodnote miliárd eur odovzdá štátu. Kvôli ruskej vojne proti Ukrajine ho totiž nedokázal predať za trhových podmienok v polročnej lehote. Tú vymedzil vlani prijatý zákon, ktorý má kvôli národnej bezpečnosti obmedziť vplyv oligarchov na Ukrajine.

"Tento týždeň sa Media Grupa Ukrajina vzdá v prospech štátu všetkých licencií na pozemné a satelitné televízne vysielanie a licencií pre tlačené médiá. Ukončíme aj činnosť internetových médií," uviedol Achmetov. Rozhodnutie označil za vynútené. Zdôraznil, že "nebol, nie je a nebude oligarchom", ale je najväčším súkromným investorom v krajine.

Achmetovovo mediálne podnikanie podľa jeho vyjadrenia zahŕňalo okrem iného desať televíznych staníc. Do médií investoval viac ako 1,5 miliardy dolárov a zamestnáva štyri tisícky ľudí.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil miliardárovo rozhodnutie za "dôstojný príklad" toho, že "zákon platí pre všetkých" a že vzťahy medzi štátom a biznisom majú byť založené na transparentnosti a odmietaní zákulisných čachrov.

Achmetovovo mediálne podnikanie zahŕňa celoštátnu televíziu Ukrajina, celoštátnu spravodajskú televíziu Ukrajina 24, tematické televízie venované mládeži, športu, zábave či regionálne televízie, produkčné spoločnosti či server Segodňa, pripomenul denník Ukrajinska pravda. Achmetovove televízie majú milióny divákov, podotkla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

"Odchod Rinata Achmetova z mediálneho podnikania bol natoľko nečakanou novinkou, že je teraz ťažké sformulovať početné otázky, ktoré toto rozhodnutie vyvolalo, nieto na ne dať odpovede," píše web BBC v komentári. Za príčinu odchodu Achmetov označil skutočnosť, že začal platiť zákon proti oligarchom, ale podľa komentára je veľmi ťažké v to uveriť, pretože existovali alternatívne možnosti: napríklad exprezident Petro Porošenko odovzdal svoje televízie do rúk pracovných kolektívov. Obsah sa nijako nezmenil, ale formálna výhrada padla, uviedol komentátor BBC.

"Čo sa ďalej stane s Achmetovovou mediálnou ríšou, hlavne jeho televíziami?" pýta sa komentár. Momentálne podľa neho televízny trh na Ukrajine chýba, všetky celoštátne stanice vysielajú rovnaký telemaratón, ktorého program určujú úrady. "Ale raz vojna skončí," píše BBC a pýta sa, či potom začne toto mediálne impérium pracovať pre terajší režim, ktorý pred vojnou za jeden z hlavných problémov označoval, že mu chýbajú vlastné médiá. Otázkou je podľa komentára aj osud 4000 pracovníkov mediálnej skupiny, pretože nie je isté, či Achmetov odovzdá štátu spolu s licenciami aj pracovné zmluvy. Zmizne európsky futbal z ukrajinských obrazoviek? pýta sa BBC s tým, že posledná otázka je asi najmenšia z problémov, ktoré stoja pred ukrajinským televíznym trhom, Rinatom Achmetovom a vôbec Ukrajinou.