Ruská televízia RT otvára zastúpenie v Srbsku

Ruská televízia RT otvára zastúpenie v Srbsku Reprofoto RT

Ruská prokremeľská televízia RT (predtým Russia Today) otvorí zastúpenie v Belehrade, informovali srbské médiá. Stanica je v Európskej únii zakázaná kvôli šíreniu propagandy v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Informácie o chystanom vstupe RT do Srbska potvrdila televíziu Nova.rs šéfredaktorka aj prokremeľského serveru Sputnjik Srbija Ljubinka Milinčić. Dodala, že ruská stanica sa na vstup do Srbska pripravuje, neznamená to však, že začne fungovať ihneď.

Európska únia začiatkom marca rozhodla, že kvôli dezinformačnému obsahu spojenému s vojnou na Ukrajine zablokuje stanicu RT a server Sputnik na celom svojom území. Podľa analýzy spoločnosti SimilarWeb odvtedy klesli počty prístupov na desatinu.

Srbsko je kandidátskou krajinou Európskej únie, súčasne však pestuje priateľské vzťahy s Moskvou a značná časť Srbov vníma Rusko pozitívne. Pod vedením prezidenta Aleksandara Vučiča síce Srbsko odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, odmietlo sa však podvoliť nátlaku Západu, aby sa pripojilo k protiruským sankciám. Podľa čerstvého prieskumu výskumného centra Demostat viac ako polovica ľudí v Srbsku nechce, aby balkánska krajina zladila svoju zahraničnú a bezpečnostnú politiku s EÚ.

RT už dlhší čas čelí kritike, že šíri ruskú vládnu propagandu a protizápadnú dezinformáciu. Podobne je vnímaný aj štátny internetový server Sputnik, ktorý má množstvo jazykových mutácií vrátane slovenčiny.

Belehrad sa po začiatku vojny na Ukrajine stal obľúbenou destináciou pre ruských emigrantov, predovšetkým IT odborníkov. Zastúpenie v Srbsku už začiatkom júna otvorila aj ruská firma Yandex, ktorá prevádzkuje rovnomenný internetový vyhľadávač. Kvôli západným sankciám musela spoločnosť uzavrieť kancelárie vo Francúzsku, Británii a Spojených štátoch. Podľa správ srbských médií z tohto týždňa si v centre Belehradu otvorila kanceláriu pre 700 ľudí.