RTVS si vo vysielaní pripomenie Pamätný deň rómskeho holokaustu

RTVS si vo vysielaní pripomenie Pamätný deň rómskeho holokaustu Skupina rómskych väzňov v koncentračnom tábore Bełżec v okupovanom Poľsku. USHMM Photo Archives

Pamätný deň rómskeho holokaustu si Rómovia pripomínajú každoročne 2. augusta. Je to príležitosť hovoriť o udalosti, ktorá sa odohrala v noci z 2. na 3. augusta 1944, kde pri likvidácii koncentračného tábora pre Rómov v Auschwitz-Birkenau zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. RTVS si túto smutnú udalosť dejín pripomína vo vysielaní každoročne počas posledného júlového víkendu.

V rámci vysielania prinesie Rádio Regina Východ v sobotu 30. júla dvojhodinový výber rozhovorov a ukážok z literatúry o holokauste Rómov.

Poslucháči sa môžu dozvedieť informácie napríklad o podobe holokaustu v literárnej tvorbe rómskych autorov, o prejavoch nenávisti voči Rómom počas II. svetovej vojny, ktoré v rôznych podobách ovplyvňujú spolunažívanie Rómov a Nerómov dodnes.

V nedeľu 31. júla na vlnách Rádia Regina Východ prinesie hodinovú reláciu Džanes, kaj džives?/Vieš, kde žiješ? o podobách anticiganizmu na Slovensku v prvej polovici 90-tych rokov. Poukazujeme v nej na priamu súvislosť medzi anticiganizmom a desaťročiami, počas ktorých bol rómsky holokaust pre spoločnosť tabu. Pripomenie aj vraždu Mária Gorala, od ktorej uplynie práve tento víkend 27 rokov (zomrel 31. júla 1995), píše RTVS v tlačovej správe.

Počas mimoriadneho víkendu odvysiela Rádio Regina Východ tiež reprízu rómskej a slovenskej rozprávky Ako sa narodili husle, verejnej nahrávky koncertu detského speváckeho zboru z Luníka IX Deviatkakhere čhave a zoskupenia Mário Richter trio.

Rómskym holokaustom* nazývame pokus nacistického Nemecka a jeho spojencov o vyhladenie Rómov v Európe počas druhej svetovej vojny. V rómskom jazyku je na označenie slova holokaust používaný výraz „porajmos", čo v preklade znamená „požieranie". Na Slovensku podľa sčítania obyvateľstva z roku 1938 žilo 26 265 rómskych obyvateľov, skutočný počet sa odhaduje na dvojnásobok. Perzekúcie voči Rómom prebiehali viacerými spôsobmi. V prvom období to boli snahy o likvidáciu kočovného spôsobu života, vznik pracovných útvarov pre tzv. asociálne osoby a Rómov a perzekučné opatrenia týkajúce sa brancov v armáde. Druhé obdobie, už pod priamou okupáciou Slovenska Nemeckom, malo omnoho brutálnejší charakter a je poznačené predovšetkým vytvorením zaisťovacieho tábora v Dubnici nad Váhom. Tam po prepuknutí epidémie škvrnitého týfusu Nemci 23. februára 1945 zavraždili všetkých chorých Rómov. Odohrali sa aj ďalšie prípady vraždenia Rómov na Slovensku, napr. v Kremničke, vo Zvolene, Brezne a pod. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje na približne 1 000.

*Spracované podľa UPN