Kuleba obvinil ruskú televíziu RT z podnecovania ku genocíde a žiada jej zákaz

Kuleba obvinil ruskú televíziu RT z podnecovania ku genocíde a žiada jej zákaz Ilustr. reprofoto: RT

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil ruskú televíziu RT (predtým Russia Today) z podnecovania ku genocíde a vyzval štáty, ktoré tak ešte neurobili, aby jej vysielanie zakázali. Reagoval na slová moderátora stanice Antona Krasovského, ktorý nedávno vo vysielaní vyhlásil, že ukrajinské deti, ktoré za Sovietskeho zväzu vnímali Rusov ako okupantov, mali byť "hodené do rieky so silným prúdom" a utopené alebo upálené. Informovala o tom agentúra Reuters.

Krasovskij - provojnový komentátor ruskej televízie, na ktorého Európska únia uvalila sankcie - podľa agentúry reagoval na rozprávanie ruského spisovateľa Sergeja Lukjanenka o tom, ako mu deti pri jeho návšteve Ukrajiny v 80. rokoch minulého storočia hovorili, že by sa im žilo lepšie, keby ich krajinu neokupovala Moskva.

"Mali ich utopiť," reagoval Krasovskij. "Proste tie deti utopte, utopte ich," hlásal moderátor. Prípadne by ich podľa neho mohli "strčiť do chatrče a upáliť". V krátkom výseku rozhovoru, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach, sa Krasovskij tiež vysmial obvineniam, že ruskí vojaci počas invázie znásilňovali staršie ukrajinské ženy.

Podrobnosti: Ruský moderátor, ktorý vyzýval utopiť a upáliť ukrajinské deti, skončil (VIDEO)

"Vlády, ktoré ešte nezakázali RT, sa musia pozrieť na tento úryvok," uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba na twitteri, kde záznam zdieľal. "Agresívne podnecovanie ku genocíde (toho človeka za to postavíme pred súd), ktoré nemá nič spoločné so slobodou slova. Zakážte RT po celom svete," dodal Kuleba.

Vysielanie televízie RT zakázala krátko po ruskej invázii na Ukrajinu Európska únia, a to kvôli systematickým dezinformáciám. RT dlhodobo čelí kritike, že šíri ruskú vládnu propagandu a protizápadné lživé informácie. Moderátori ruskej televízie bežne odmietajú správy o ruských vojnových zločinoch a mnohí z nich využívajú vysielací čas na to, aby vyzývali ruského prezidenta Vladimíra Putina k ešte agresívnejšiemu prístupu počas invázie, poznamenal Reuters.