JOJ a Markíza dostali pokuty za zobrazenie utrpenia matky pri mŕtvom dieťati

JOJ a Markíza dostali pokuty za zobrazenie utrpenia matky pri mŕtvom dieťati

JOJ a Markíza dostali od rady pokutu za reportáže, pri ktorých priniesli autentické zábery, ako matka kričí a plače, keď nájde svojho mŕtveho syna, ktorý tragicky zahynul na ceste.

 


Obaja vysielatelia dostali pokutu po 10 tisíc eur za porušenie ustanovenia zákona o ochrane ľudskej dôstojnosti. JOJ za reportáž Nechtiac zrazil kamaráta, ktorý televízia odvysielala v marci v Novinách JOJ. Podľa rozhodnutia rady, reportáže zasiahli do ľudskej dôstojnosti zobrazenej osoby. 

 

Markíza dostala za to isté tiež 10 tisíc, Reportáž Smrť medzi výtlkmi odvysielala v rámci programu Televízne noviny dňa 4. 3. 2013.

Príspevky boli o tom, ako mladíka na ceste v Betliari prešlo auto. Hlavným motívom reportáží oboch televízií bol moment, keď matka vbehla na cestu, odkryla plachtu a zistila, že mŕtvy na ceste je jej syn. JOJ začala príspevok o tejto tragickej udalosti, tým, že bez komentára nechala takmer 20 sekúnd pozerať divákov na utrpenie matky a jej srdcervúci krik.

Markíza vo svojom spravodajstve priniesla reportáž z rovnakého nešťastia. Jej utrpenie zobrazila na začiatku aj na konci príspevku a bez akéhokoľvek prekytia smutného obrazu.

Odporúčam aj: Poburuje ma, ak televízie ukazujú utrpenie matky pri mŕtvom dieťati

JOJ dostala ďalšiu pokutu vo výške 2500 eur za spracovanie príspevku aj na webe joj.sk v sekcii noviny.sk s názvom Martina (†28) prešiel kamarát. Videla to jeho mama.
Na poslednom zasadnutí sa ušla pokuta tisíc eur aj RTVS za nesprávne označenie vhodnosti programu na Jednotke a Dvojke a 4 tisíc eur dostala JOJ za prekročenie limitu prerušenia programu reklamou 23. Marca tohto roku.