RTVS a TA3 pripravili k referendu mimoriadne spravodajské vysielanie

RTVS a TA3 pripravili k referendu mimoriadne spravodajské vysielanie Ilustr. foto: RTVS

V sobotu 21. januára sa na Slovensku koná referendum o zmene ústavy. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h a RTVS bude počas celého dňa informovať o priebehu referenda v spravodajských reláciách v televíznom aj rozhlasovom vysielaní. Okrem toho ponúkne divákom aj mimoriadne spravodajské relácie v sobotu večer aj v nedeľu predpoludním.

V deň konania referenda, v sobotu 21. januára, ponúkne RTVS na spravodajskom okruhu :24 divákom aktuálne informácie v Správach o 7:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 a v hlavnom večernom spravodajskom bloku o 19:00 na Jednotke aj :24. Do spravodajských blokov budú naživo vstupovať redaktori RTVS, ktorí budú monitorovať priebeh referenda v regiónoch, sídle Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a v Štatistickom úrade SR.

Tesne pred zatvorením miestností, o 21:50 odštartuje na spravodajskom okruhu :24 mimoriadne spravodajské štúdio Referendum 2023, ktoré budú môcť diváci od 22.30 h sledovať aj na Jednotke. Moderátori Barbora Bodáková a Vladimír Lichvár budú s hosťami diskutovať o plebiscite, komentovať priebežné výsledky, účasť a aktuálne informácie. Pozvanie do štúdia prijali politológ Ekonomickej univerzity Radoslav Štefančík a právnik Vincent Bujňák z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Téma referenda bude v sobotu 21. januára rezonovať aj vo všetkých spravodajských reláciách, hodinových správach a spravodajských vstupoch v Rádiu Slovensko, Regina a Rádiu_FM. V Rádiožurnále o 7:00, 12:00, 18:00 a 22:00 odznejú všetky aktuálne informácie k téme referenda.

Počas celého dňa bude RTVS v rozhlasovom vysielaní prostredníctvom redaktorov informovať o priebehu referenda z celého Slovenska až do zatvorenia volebných miestností. Rovnako sa redaktori v živých vstupoch prihlásia aj zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Bezprostredne po zatvorení volebných miestností, po 22:00 h, ponúkne Rádio Slovensko poslucháčom nočné diskusné štúdio s odborníkmi - politologičkou Anetou Világi, sociológom Pavlom Babošom a ústavnými právnikmi Ľubomírom Fogašom a Radoslavom Procházkom. Počas diskusie prinesie Rádio Slovensko aj aktuálne informácie o priebežných výsledkoch a priebehu referenda a reakcie politických strán.

V nedeľu 22. januára ponúkne RTVS v televíznom vysielaní na spravodajskom okruhu :24 od 9:00 pokračovanie mimoriadneho spravodajského štúdia Referendum 2023. Moderátori Martina Jančeková a Viliam Stankay budú o referende, jeho priebehu a výsledkoch diskutovať so sociológom Michalom Mislovičom, politológom Jozefom Lenčom a odborníkom na ústavné právo Radoslavom Procházkom. Počas vysielania ponúkne RTVS divákom live tlačovú besedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán aj reakcie politikov a ďalších odborníkov.

Téma referenda bude rezonovať aj v relácii O 5 minút 12 v nedeľu o 11:55 h na Jednotke a spravodajskom okruhu :24, v ktorej moderátor Marek Makara privíta podpredsedníčku vlády a ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veroniku Remišovú a podpredsedu NR SR Juraja Blanára. Okrem výsledku referenda a aktuálnych možnostiach skrátenia volebného obdobia budú diskutovať aj o rokovaniach o termíne predčasných parlamentných volieb, možných scenároch riadenia štátu do volieb a pohyboch na politickej scéne, preskupovaní síl pred voľbami.

O výsledkoch referenda bude RTVS informovať počas nedele aj v rozhlasovom vysielaní. V Rádiožurnále o 7:00, 12:00, 18:00 a 22:00 odznejú informácie o výsledkoch referenda, bezprostredné reakcie a zhodnotenie z pohľadu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Rádio Slovensko ponúkne poslucháčom v nedeľu 22. januára od 10:00 h k téme referenda aj diskusnú reláciu s politológmi.

Mimoriadne vysielanie k referendum pripravila aj TA3

"Budeme mať mimoriadne štúdio s hosťami uvedenými nižšie a celý deň budeme mapovať priebeh a výsledky referenda," povedala pre Omediach.com Oľga Dúbravská z TA3. 

Mimoriadne vysielanie na TA3:

Sobota:

07:00 živý vstup – otvorenie volebných miestností - vstup z Ústrednej volebnej komisie
Spravodajstvo, reportáže, rozhovory z regiónov počas celého vysielania
22:00 – mimoriadne štúdio TA3, moderuje Rasťo Iliev a Diana Štrusová, hostia: Tomáš Hubinák – právnik, riaditeľ legislatívno-právneho odboru Kancelárie prezidenta SR,
Václav Hřích – agentúra AKO, Branislav Dolný – politológ
Naživo: TB – Ústredná volebná komisia

Nedeľa:

TB Štatistický úrad - naživo