Protimonopolný úrad preverí JOJ a Markízu pri snahe obmedziť konkurenciu z Česka

Protimonopolný úrad preverí JOJ a Markízu pri snahe obmedziť konkurenciu z Česka Ilustr. foto: JOJ

Protimonopolný úrad (PMÚ) plánuje preveriť, či sa televízie Markíza a JOJ nedohodli na spoločnom postupe ohľadom snahy obmedziť konkurenciu z Českej republiky. Napísal to dnes portál Živé.sk v súvislosti s predchádzajúcou výzvou oboch najsledovanejších televízií na Slovensku, aby operátori v krajine obmedzili vysielanie českých televíznych kanálov. Televíziám v prípade preukázania viny hrozí vysoká pokuta.

Markíza a Joj chceli podľa portálu dosiahnuť to, aby operátori v krajine nevysielali filmy a seriály, o ktorých slovenske televízie tvrdia, že na ne majú zakúpené vysielacie práva. Popredný telekomunikačný operátor Orange, ktorý ponúka televíziu cez internet, potom vypol deväť českých kanálov. Portál napísal, že ostatní operátori zatiaľ v tejto záležitosti vyčkávajú. Markíza patrí do investičnej skupiny PPF.

Spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych kanálov na Slovensku nie sú v krajine novinkou. Napríklad v roku 2017 slovenskí televízni operátori vyradili zo svojej ponuky stanice skupiny Nova, podľa dostupných informácií tak urobili po tlaku českého vysielateľa. Predtým stiahli z ponuky stanicu Prima.