Šéf Markízy volal do Smeru, televízia potvrdila masívne manipulovanie pri hlasovaní

Šéf Markízy volal do Smeru, televízia potvrdila masívne manipulovanie pri hlasovaní Foto: Markíza

Predseda Smeru Robert Fico dnes na tlačovej besede hovoril o telefonáte generálneho riaditeľa Markízy Mathiasa Setteleho. „Včera večer zatelefonoval riaditeľ televízie Markíza vedúcemu oddelenia komunikácie Smeru-SD Janovi Mažgutovi a potvrdil, že v nedeľnej relácii Na telo došlo k manipulácii s hlasovaním,“ povedal Fico. Podrobnosti rozhovoru nechcel rozvádzať len dodal, že hlasovanie v relácii už nebude.

Požiadali sme Markízu o stanovisko k vyjadreniu Fica aj k hlasovaniu. Markíza potvrdila manipuláciu. "Počas vysielania politickej diskusnej relácie Na telo mohlo v nedeľu 26. februára 2023 dôjsť k organizovanému pokusu o obídenie a manipuláciu jej hlasovacieho systému. Zaznamenaný bol štvornásobne vyšší počet hlasov, než ako je obvyklé. Predtým zavedené bezpečnostné opatrenia boli aktívne a fungovali správne, o čom svedčí fakt, že desaťtisíce neplatných hlasov bolo identifikovaných a vyradených,“ reagovala televízia.

V nedeľnej relácii Na telo boli hosťami moderátora Michala Kovačiča minister obrany Jaroslav Naď z OĽANO a podpredseda Smeru Jozef Blanár.
Po relácii Smer spochybnil hlasovanie, v ktorom zvíťazil Naď. „Je úplne zrejmé, že niekto manipuloval hlasovanie tak, aby J. Naď vyhral až absurdným rozdielom, čo odporuje zdravému rozumu ako aj dlhodobej nedôvere voči strane OĽaNO na úrovni 90%, ktorú J. Naď zastupuje,“ napísala strana Smer v statuse na facebooku a požiadala Markízu, aby „nelegitimizovala hrubú manipuláciu pri hlasovaní v relácii Na Telo a zjednala nápravu“.

V diskusii sa ozvalo viacero divákov, ktorí sa neúspešne pokúšali poslať hlas Blanárovi: „Nedalo sa mi zahlasovať ani raz pochopili ste to?Chcela som dať hlas p.Blanárovi…,“ napísala napríklad diváčka Alžbeta.

K podobným manipuláciám v Na telo došlo už aj v minulosti.

Ako je zabezpečené hlasovanie v Na telo

Diváci môžu poslať len jeden hlas z jednej IP adresy a musia použiť technológiu reCAPTCHA, aby bolo isté, že ide o hlas od skutočného živého človeka a nie od hlasovacieho robota, vysvetľuje televízia v stanovisku. "Túto nedeľu bolo na naše servery doručených štyrikrát viac hlasov ako zvyčajne. Naše bezpečnostné systémy identifikovali obrovské množstvo niekoľkých desiatok tisícov neplatných hlasov, pri ktorých buď reCAPTCHA nebola správne vyriešená niekoľkokrát za sebou, alebo išlo o hlasy z už použitých IP adries. Napriek vysokému percentu zablokovaných neférových hlasov Markíza, žiaľ, nemôže stopercentne vylúčiť, že minimálne čiastočne systémom prešli aj takéto hlasy, pochádzajúce z organizovaného hromadného hlasovania zo zahraničia," píše Markíza.

Ako k tomu vôbec môže dôjsť?

Hoci boti alebo automatizované skripty nedokážu prekonať použitú bezpečnostnú technológiu, nezvyčajne vysoký počet prijatých hlasov podľa Markízy naznačuje, že si niekto na manipuláciu hlasovania objednal externé ľudské zdroje, služby, ktoré sa dajú kúpiť zo zahraničia, napríklad z Indie.

V snahe poskytnúť férovú platformu pre politické myšlienky a vyhnúť sa podozreniam z manipulácie sa Markíza rozhodla dočasne pozastaviť hlasovanie v relácii Na telo.

„Chceme, aby nám naši diváci a diváčky dôverovali, najmä v súvislosti s blížiacimi sa predčasnými parlamentnými voľbami. Keďže naši odborníci na IT bezpečnosť nedokážu zaručiť, že takýto masívny platený útok na obídenie a manipuláciu nášho hlasovacieho systému sa už nikdy nebude opakovať, rozhodli sme sa hlasovanie pozastaviť. Je nám ľúto, že nateraz nemôžeme ponúkať tento interaktívny nástroj spätnej väzby, mnohí diváci a diváčky ho oceňovali. Nie je však mysliteľné, aby sme poskytovali platformu pre takéto nečestné útoky,“ povedal Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

„Bolo by na škodu veci, aby v tomto kľúčovom predvolebnom období odpútavali pozornosť od hlavných politických tém spory o útoky z klikacích fariem niekde v Indii,“ dodal moderátor relácie Na telo Michal Kovačič.