Poľské štátne médiá sú terčom kritiky po samovražde syna opozičnej poslankyne

Poľské štátne médiá sú terčom kritiky po samovražde syna opozičnej poslankyne Ilustr. foto: Radio Szczecin

Poľská opozícia ale aj mnoho komentátorov kritizuje verejnoprávne médiá kontrolované vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) v súvislosti so samovraždou syna opozičnej poslankyne. Na základe ich reportáží mohla verejnosť chlapca odhaliť ako obeť zneužívania. Magdalena Filiksová, poslankyňa opozičnej Občianskej platformy zo Štetína, v piatok na sociálnych sieťach informovala o smrti svojho 15-ročného syna Mikolaja.

Portál Notes from Poland píše, že novinár zo štetínskej pobočky Poľského rozhlasu Tomasz Duklanowski vlani v decembri informoval o prípade úradníka, ktorý bol uväznený kvôli sexuálnemu zneužívaniu detí a kvôli tomu, že im dával drogy. Vo svojej reportáži poznamenal, že obeťami boli dve deti poslankyne zo Štetína a zverejnil ich vek. Ľudia si tak mohli ľahko zistiť, o aké deti išlo. O prípade informovala aj verejnoprávna televízia TVP. Ako Poľský rozhlas, tak TVP po nástupe k moci v roku 2015 ovládli ľudia blízki strane Právo a spravodlivosť (PiS) a opozícia aj nezávislé organizácie upozorňujú, že sa z verejnoprávnych médií stala hlásna trúba tejto národno-konzervatívnej strany.

Zástupcovia PiS upozorňovali na to, že hoci sa štetínsky prípad stal v roku 2020 a páchateľ bol odsúdený v roku 2021, verejnosť o ňom informoval v decembri až novinár Poľského rozhlasu. Tvrdili, že je to kvôli tomu, že úradník bol členom Občianskej platformy. "Tí istí ľudia, ktorí kričia o boji proti pedofílii, ukrývajú, že v ich radoch je pedofil," povedal vo verejnoprávnej televízii TVP minister školstva Przemyslaw Czarnek. Mnoho odborníkov aj komentátorov sa však podľa Notes from Poland zhoduje na tom, že prípad nebol zverejnený nie kvôli ochrane Občianskej platformy, ale kvôli ochrane neplnoletých obetí.

Czarneka kritizoval vplyvný katolícky komentátor Tomasz Terlikowski, ktorý ministra obvinil z toho, že tým, že sa pridal k honu na čarodejnice proti rodičom sexuálne zneužitého chlapca, sa "podieľa na ďalšom znásilňovaní tohto dieťaťa". Terlikowského tiež rozhnevalo utrpenie dieťaťa, ktoré najskôr trpelo ako obeť sexuálneho násilia a druhýkrát sa stalo obeťou v mene "špinavej, cynickej politiky". Vyzval na to, aby všetci, ktorí za to vo verejnoprávnych médiách nesú zodpovednosť, boli odvolaní z funkcií.

Okolnosti Mikolajovej samovraždy vyšetruje prokuratúra v Štetíne. Jej zástupcovia nepotvrdili a ani nevyvrátili informáciu, že to robia na základe článku trestného zákonníka týkajúceho sa podnecovania alebo napomáhania k samovražde.

Užívatelia sociálnych sietí si podľa Notes from Poland všimli, že od piatkového oznámenia o Mikolajovej smrti niektorí ľudia spájaní s PiS zo svojich účtov zmazali príspevky, v ktorých v uplynulých týždňoch komentovali prípad pedofílie v Štetíne.