BBC svojich zamestnancov vrátane kľúčových moderátorov vyzvala, aby zvážili odchod

BBC svojich zamestnancov vrátane kľúčových moderátorov vyzvala, aby zvážili odchod Foto: BBC

Stanica BBC vyzvala časť svojich zamestnancov vrátane niektorých kľúčových rozhlasových a televíznych moderátorov, aby zvážili dobrovoľný odchod. Uviedol to nedeľník Mail on Sunday, podľa ktorého sa tým britská verejnoprávna stanica snaží znížiť výdavky v spravodajstve. Podľa BBC ide o štandardný postup.

Ponuku na odchod rozoslala v liste dočasná šéfredaktorka spravodajstva Philippa Busbyová. Zamestnanci, ktorí "by chceli zvážiť potenciálny dobrovoľný odchod z BBC", boli požiadaní, aby si do 7. apríla dohodli schôdzku s vedúcim personálneho oddelenia. Tento krok podľa zdrojov nedeľníka znížil už aj tak nízku morálku zamestnancov stanice.

"Nie je to nové prepúšťanie. Ide o štandardné personálne opatrenia súvisiace s úsporami, ktoré nemieria na konkrétnych jednotlivcov," povedal denníku The Guardian hovorca BBC. List podľa neho dostali všetci zamestnanci na rovnakej úrovni a stanica sa prostredníctvom výzvy snaží zistiť, kto má záujem o prípadné ukončenie spolupráce. "Nie je to tak, že vyhovieme každému, kto sa prihlási," uviedol hovorca.

Moderátor jednej z hlavných spravodajských relácií BBC News at Ten Huw Edwards na twitteri napísal, že podobné výzvy nie sú ničím novým.

BBC už skôr uviedla, že čelí škrtom kvôli vládnemu zmrazeniu koncesionárskych poplatkov a oznámila plány na zlúčenie svojho medzinárodného a britského spravodajského kanála do jedného. Očakáva, že v spravodajstve zruší až 70 pracovných miest.