Začal proces s Fox News, ktorú žaluje výrobca hlasovacích zariadení

Začal proces s Fox News, ktorú žaluje výrobca hlasovacích zariadení Ilustr. foto: Fox News

V Spojených štátoch dnes začal proces s televíznou stanicou Fox News, ktorú americký výrobca volebných prístrojov Dominion Voting Systems (DVS) žaluje za ohováranie a požaduje ako odškodnenie 1,6 miliardy dolárov. Fox News podľa DVS po prezidentských voľbách v roku 2020 vedome šírila nepravdivé vyhlásenia republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa o zmanipulovanom hlasovaní v snahe získať viac divákov a pozývala do vysielania Trumpových spojencov, ktorí nepravdivo tvrdili, že zariadenie DVS manipulovalo s hlasmi v prospech demokratov.

 Fox News tvrdí, že iba informovali o Trumpových námietkach proti výsledkom volieb a nechali divákov vypočuť si jeho právnikov a spojencov.

Proces začal dnes výberom poroty po tom, čo sudca Eric Davis umožnil jednodňový odklad, ktorý mal podľa agentúry AP dať obom stranám čas na prípadnú dohodu. Úlohou poroty bude rozhodnúť, či Fox News nesie zodpovednosť za odvysielanie falošných tvrdení, že stroje na sčítanie hlasov od DVS boli použité na zmanipulovanie výsledkov hlasovania v prospech demokrata Joea Bidena, píše agentúra Reuters. Podľa nej sa jedná o jednu z najviac medializovaných žalôb za ohováranie v USA za posledné desiatky rokov.

DVS tvrdí, že kvôli Fox News prišla o zákazky a jej zamestnanci čelili vyhrážaniu. Fox News naopak žalobu označila za finančne motivovanú "politickú križiacku výpravu".

Sudca Davis 12 porotcom a rovnakému počtu náhradníkov povedal, aby o prípade s nikým nediskutovali, čo označil za "najťažšiu vec, ktorú v tomto procese budú musieť dodržať".

Očakáva sa, že počas šesťtýždňového prejednávania vo Wilmingtone v štáte Delaware budú vypovedať hviezdy Fox News ako sú Tucker Carlson a Sean Hannity a tiež šéf mediálnej skupiny prevádzkujúcej stanicu Rupert Murdoch. Či už po úvodných komentároch prehovoria svedkovia, nie je podľa agentúry AP jasné. Do súdnej siene sa podľa Reuters vošlo približne 200 ľudí, novinári a členovia verejnosti sa pred budovou súdu zhromaždili už niekoľko hodín pred jej otvorením.