Moderátorská hviezda Tucker Carlson opúšťa televíziu Fox News (VIDEO)

Moderátorská hviezda Tucker Carlson opúšťa televíziu Fox News (VIDEO) Reprofoto Fox News

Americkú televíziu Fox News, ktorá čelí žalobe kvôli šíreniu tvrdenia niekdajšieho prezidenta Donalda Trumpa o zmanipulovaných prezidentských voľbách, opúšťa jej moderátorská hviezda Tucker Carlson. Televízia oznámila, že sa s Carlsonom dohodla na rozchode.

Oznámenie prišlo niekoľko dní po procese s Fox News, ktorú americký výrobca volebných prístrojov Dominion Voting Systems (DVS) žaloval za ohováranie a žiadal ako odškodnenie 1,6 miliardy dolárov. Žaloba nakoniec skončila urovnaním vo výške 787,5 milióna dolárov.

Konzervatívna stanica Fox News podľa DVS po prezidentských voľbách v roku 2020 vedome šírila nepravdivé vyhlásenia republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa o zmanipulovanom hlasovaní v snahe získať viac divákov a pozývala do vysielania Trumpových spojencov, ktorí nepravdivo tvrdili, že zariadenie DVS manipulovalo s hlasmi v prospech demokratov.

V dnešnom vyhlásení televízia uviedla, že posledné vydanie programu Tucker Carlson Tonight odvysielala v piatok. "Ďakujeme mu za jeho služby televíznej spoločnosti v úlohe moderátora a predtým ako prispievateľa," uviedla televízia.

Carlson sa podľa agentúry Reuters stal najpopulárnejšou osobnosťou Fox News po tom, čo v talk show v roku 2016 vystriedal Billa O'Reillyho. Televízia zatiaľ nevysvetlila dôvody Carlsonovho odchodu.

V spore s DVS televízia Fox News trvala na tom, že iba informovala o Trumpových námietkach proti výsledkom volieb a nechala divákov vypočuť si jeho právnikov a spojencov. V procese sa objavili aj e-maily a textové správy, v ktorých Carlson súkromne kritizuje Trumpa a priznáva sa, že ho vášnivo nenávidí. Ešte pred niekoľkými týždňami pritom Carlson zaplnil celú svoju show rozhovorom s exprezidentom, ktorý sa chce usilovať o republikánsku nomináciu aj pre nadchádzajúce prezidentské voľby.

Nad Fox News sa medzitým vznáša žaloba podaná ďalším výrobcom volebných prístrojov, a to spoločnosti Smartmatic. Tá za údajné ohováranie požaduje skoro tri miliardy dolárov a po urovnaní sporu s Dominion uviedla, že chce "odhaliť zvyšok" škôd spôsobených "dezinformačnou kampaňou" televíznej stanice.