Za titulok Dezoláti v uliciach dostala Markíza upozornenie (VIDEO)

Za titulok Dezoláti v uliciach dostala Markíza upozornenie (VIDEO) Reprofoto Markíza

Rada pre mediálne služby na svojom poslednom zasadnutí udelila televízii Markíza upozornenie na porušenie zákona za to, že minulý rok 20. a 21. septembra odvysielala v programe Televízne noviny príspevok s názvom Dezoláti v uliciach.

Podľa rady „vysielateľ uvedením titulku v tomto znení nezabezpečil oddelenie názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru, čím došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov“. A zároveň „označením účastníkov protivládneho protestu konaného dňa 20. 9. 2022 v názve príspevku ako „dezoláti“ došlo k porušeniu zákazu znevažovať na základe politického či iného zmýšľania.“

Reportáž Markízy bola o protivládnych protestoch na ktorej sa zúčastnili aj mnohí šíritelia dezinformácií, ešte v deň odvysielania Markíza zverejenila ospravedlnenie aj vysvetlenie, že nešlo o úmysel.

Členovia senátu Rady zdôraznili, že z hľadiska informačnej kvality nepovažujú príspevok za problematický: „K porušeniu zákona došlo neoddelením hodnotiaceho komentára v titulku a zároveň jeho znevažujúcou formuláciou.“  Pri rozhodovaní o forme uloženej sankcie zohľadnili stanovisko televízie, ktorá deklarovala, že prijala efektívne systémové opatrenia na zamedzenie zopakovania obdobnej chyby, ako aj to, že sa za ňu priamo v predmetnom vysielaní aj následne inými kanálmi ospravedlnil.

„Členovia senátu zároveň dôrazne odmietajú akékoľvek vyhrážky vysielateľovi a jeho redaktorovi v súvislosti s posudzovaným príspevkom, ako aj voči novinárskej obci všeobecne,“ dodala rada.

Markíza po odvysielaní reportáže poskytla Markíza stanovisko Henricha Krejču, riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza: „V priebehu vysielania včerajších Televíznych novín došlo k zlyhaniu ľudského faktora, následkom čoho sa na obraz dostal nesprávny titulok. Z neuváženého konania jedného z našich kolegov sme vyvodili dôsledky a boli urobené opatrenia, aby sa takáto situácia už nezopakovala. Zdôrazňujeme, že v žiadnom prípade nešlo o úmyselné konanie. Ešte raz sa touto cestou ospravedlňujeme organizátorom a účastníkom protestu, ako aj našim divákom. Zároveň však chceme poukázať na to, že redaktor Adel Ghannam za vzniknutú situáciu nenesie žiadnu zodpovednosť, o predmetnom titulku vôbec nevedel, pretože chyba vznikla v redakcii. Na nášho redaktora sa zdvihla vlna nenávisti s rasistickým podtónom, čo považujeme za neadekvátne a neprípustné.“

Ukážku z reportáže nájdete nižšie na stránke: