Mediálny výbor schválil návrh na odvolanie predsedu Rady RTVS, dôvodom je porušenie zákona

Mediálny výbor schválil návrh na odvolanie predsedu Rady RTVS, dôvodom je porušenie zákona Archív. reprofoto Markíza

Stolička pod aktuálnym predsedom Rady RTVS Igorom Gallom je podlomená.

Výbor pre kultúru a médiá dnes prijal uznesenie, ktorým žiada predsedu parlamentu aby na najbližšej schôdzi zaradil na rokovanie návrh na odvolanie Galla z funkcie člena Rady RTVS.

Gallo sa minulý rok na jeseň stal aj členom Dozornej rady Media RTVS, č je dcérska spoločnosť RTVS, čo je podľa uznesenia výboru v rozpore s požiadavkami zákona na členstvo v Rade RTVS.

Vo februári dostal výbor „oznámenie o protispoločenskej činnosti, ktorého sa má svojím pôsobením v dozornej rade spoločnosti Media RTVS dopúšťať predseda Rady RTVS Igor Gallo, a to tým, že porušuje ustanovenia zákona o RTVS a o zmene a doplnení niektorých zákonov o nezlučiteľnosti funkcií člena rady s inými funkciami a, takisto, ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.“

Aj podľa výboru došlo k porušeniu zákona o RTVS v častiach, v ktorých pomenúva nezlučiteľnosť funkcií člena rady s pracovnoprávnym vzťahom alebo iným právnym vzťahom k RTVS.  Zároveň člen rady nesmie byť [...] členom štatutárneho orgánu, riadiaceho orgánu, kontrolného orgánu alebo dozorného orgánu osoby, ktorá poskytuje služby súvisiace s výrobou programov, s mediálnou komerčnou komunikáciou, technickým zabezpečením vysielania programovej služby a prevádzkovania retransmisie, s výrobou alebo distribúciou audiovizuálnych diel, zvukových záznamov alebo zvukovo-obrazových záznamov.
Predmetom činnosti Media RTVS je nielen výhradný predaj vysielacieho priestoru vyhradeného pre mediálnu komerčnú komunikáciu na televíznych a rozhlasových programových službách RTVS, ale aj nakladanie s výsledkami tvorivej činnosti so súhlasom autorov a vydávanie nahraných nosičov záznamov zvuku a iné činnosti, ktoré táto spoločnosť aj vykonáva.

Naviac, podľa § 10 zákona o RTVS člen rady je povinný zmenu takýchto skutočností bezodkladne oznámiť predsedovi Národnej rady SR, čo podľa výboru Gallo neurobil.

„Som presvedčený, že mojím menovaním zo strany generálneho riaditeľa na základe odporúčanie Dozornej rady RTVS do dcérskej spoločnosti Media RTVS som neporušil žiadne ustanovenia ani zákona o RTVS ani ústavného zákona o nezlučiteľnosti výkonu verejných funkcionárov," povedal Gallo na výbore.

"Vymenoval som ho (Galla), lebo ho navrhla Dozorná rada RTVS , ktorá je dohľadovým orgánom a má dozerať aj na dodržiavanie zákona. ... Necítim sa byť za to zodpovedný,“ povedal na výbore generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Igor Gallo bol v minulosti viackrát členom rôznych mediálnych rád. Poslanec OĽANO Peter Kremský ho v roku 2021 označil za jedného z blízkych spolupracovníkov Jozefa Brhela, čo v reakcii pre Aktuality.sk Gallo poprel:„S pánom Brhelom ma spája len tendenčný a nepravdivý status pána poslanca Kremského na jeho FB profile.“ Gallo dlhé roky pôsobil v predstavenstve štátneho SEPSu, kde ako píšu Aktuality.sk „ľudia blízki SEPSu ho zvykli označovať ako človeka, ktorý v spoločnosti ťahal za nitky.V druhej najziskovejšej štátnej firme pôsobil viac ako dekádu. Firma, ktorá sa stará o elektrické vedenia, pritom čelila viacerým kauzám a bola dlhodobo spájaná s vplyvom Jozefa Brhela.“

Ako už v minulosti upozornil denník SME Gallo bol jedným z najlepšie platených verejných zamestnancov a jeho plat v štátnej akciovej spoločnosti SEPS prekonal platovú úroveň premiéra či prezidenta.  Podľa posledného oznámenia verejného funcionára za rok 2021 jeho príjmy z funkcie člena rady RTVS boli 20 394 eur a príjmy ako označené ako "iné" boli vo výške 268 622 €.  V roku 2021 nepodnikal, len v polovičke roka 2021 prišiel o funiciu v SEPSe, kde bol členom vedenia.