Víťazkou súťaže Eurovízie sa druhýkrát stala tá istá speváčka (VIDEO)

Víťazkou súťaže Eurovízie sa druhýkrát stala tá istá speváčka (VIDEO) Reprofoto Eurovizia

Víťazkou medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízie sa druhýkrát stala švédska speváčka Loreen. Uspela s piesňou Tattoo. Na druhom mieste skončil fínsky spevák Käärijä, tretia Izraelka Noa Kirelová. Česká dievčenská skupina Vesna obsadila vo finále desiate miesto, čo je pre ČR zatiaľ druhé najlepšie umiestnenie. Vlani zvíťazila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Kvôli vojne na Ukrajine sa však tohtoročné finále namiesto tejto východoeurópskej krajiny uskutočnilo v Británii.

Loreen už na Eurovízii zvíťazila v roku 2012 s piesňou Euphoria a podľa agentúry AP sa stala iba druhým účastníkom Eurovízie, ktorému sa to podarilo. Pred ňou dvakrát vyhral len írsky spevák Johnny Logan, a to v 80. rokoch minulého storočia.

Zároveň sa vďaka úspechu tridsaťdeväťročnej speváčky, ktorej rodičia pochádzajú z Maroka, dotiahlo Švédsko práve na Írsko v historických tabuľkách. Umelci z oboch krajín dokázali v Eurovízii zvíťaziť už sedemkrát.

Pre Česko je desiate miesto Vesny s piesňou My Sister's Crown druhým najlepším umiestnením. Doteraz najlepšie – šieste miesto – získal v roku 2018 spevák Mikolas Josef. Skupinu Vesna tvorí hudobníčka z pražského konzervatória Jaroslava Ježka, okrem troch Češiek sú jej členkami aj Slovenka, Ruska a Bulharka.

Aj keď sa finále 67. ročníka súťaže nemohlo uskutočniť na Ukrajine, to, čím si krajina, ktorá už dlhšie ako 14 mesiacov čelí ruskej invázii, prechádza, rezonovalo aj v britskom Liverpoole. Úvodný film ukázal skupinu Kalush Orchestra, ako spieva a tancuje v kyjevskom metre, kde sa ľudia bežne schovávajú pred ruskými útokmi. Minuloroční víťazi potom vystúpili aj priamo v dejisku Eurovízie, ktorá sa tento rok niesla pod heslom "zjednotení hudbou".

Zatiaľ čo desaťtisíce ľudí sa zabávali v Liverpoole a odhadom 160 miliónov pri obrazovkách, Ukrajina čelila ďalším ruským náletom. Niektoré z nich smerovali podľa agentúr aj proti mestu Ternopil na západe krajiny, odkiaľ pochádza elektronické duo Tvorchi, ktoré tento rok Ukrajinu reprezentovalo. Nakoniec skončilo šieste.

Na štvrtom mieste bol medzi 26 finalistami taliansky spevák Marco Mengoni, piata skončila nórska speváčka Alessandra. Do prvej desiatky sa dostali aj zástupcovia Belgicka, Estónska a Austrálie.

Prvý ročník Eurovízie sa uskutočnil v máji 1956 a za najslávnejšieho víťaza v histórii ESC je považovaná švédska skupina ABBA, ktorá v roku 1974 prerazila hitom Waterloo. Medzi ďalšie slávne tváre, ktoré v súťaži uspeli, patrí Kanaďanka Céline Dion, ktorá v roku 1988 reprezentovala Švajčiarsko. Už v roku 1968 v súťaži, ktorá sa vtedy nazývala Veľká cena Eurovízie, vystúpil Karel Gott, avšak ako zástupca Rakúska.