Nový seriál To sa vysvetlí, Súdruhovia! nadväzuje na Návštevníkov, Arabelu či Lietajúceho Čestmíra (VIDEO)

Nový seriál To sa vysvetlí, Súdruhovia! nadväzuje na Návštevníkov, Arabelu či Lietajúceho Čestmíra (VIDEO) Foto: ČT

V spolupráci Českej televízie (ČT) s nemeckou ZDF vzniká komediálny seriál z prostredia vyšetrovania paranormálnych javov v 80. rokoch minulého storočia. Na novinke spolupracuje aj slovenský scenarista Miro Šifra či herec Richard Stanke.

 Osemdielna séria s názvom "To sa vysvetlí, súdruhovia!" nadväzuje na niekdajšie koprodukčné projekty Návštevníci, Arabela alebo Lietajúci Čestmír. V hlavných úlohách sa predstavia Jiří Macháček a Jan Cina.

"Hrám Davida Zajaca, človeka, ktorý pracuje v ústave paranormálnych javov. Oficiálne sa zaoberá satanistickými odkazmi v imperialistickej hudbe, má plnú kanceláriu gramofónov, ale v skutočnosti sa tam skôr zašíva. Ale má tam svoj tajný projekt. Do toho mu však vbehne mladý inžinier Bek, ktorý trochu rozhodí jeho pokoj," povedal ČTK Macháček.

V príbehu skeptický vyšetrovateľ Zajac v podaní Macháčka a naivný a nadšený vedec Vojta Bek, ktorého hrá Jan Cina, spoločne hľadajú odpovede na paranormálne záhady v 80. rokoch minulého storočia. Musia sa zaoberať okrem iného únosmi mimozemšťanov, náboženskými zázrakmi alebo útokmi príšer, pričom ich neustále sleduje dvojica členov Štátnej bezpečnosti agentka Snížková (Anna Fialová) a jej kolega Hora (Leoš Hora).

„V Československu v 80. rokoch skutočne existoval ústav, ktorý sa zaoberal paranormálnymi javmi, a my sme sa touto inštitúciou inšpirovali. Seriál bude plný záhad, ktoré majú reálne vysvetlenie, ale občas naši vyšetrovatelia zistia, že nie všetko sa dá vysvetliť rozumom," povedal producent a režisér Matěj Chlupáček, ktorý s ČT spolupracoval na projektoch Zradci či Stínohra.

Seriál To sa vysvetlí, súdruhovia! režírujú Chlupáček a Michal Samir podľa scenára Mira Šifry, Lucie Vankovej a Marie Starej. Nadväzuje na predchádzajúce úspešné koprodukčné projekty Československa a Nemecka. „Seriály, ktoré sme všetci ako deti milovali a ktoré natáčala Československá televízia v koprodukcii so západným Nemeckom, boli zábavné, plné fantázie a pre celú rodinu. Sme radi, že seriál zaujal nielen Českú televíziu, ale aj nemeckú ZDF, a po desiatkach rokov sme tak obnovili spoluprácu," uviedla producentka Maja Hamplová.

Foto: ČT

"Ten stret nadreálneho a reálneho sveta je úžasná téma, chápem, že ho Nemci majú radi, ale by som bol nerád, aby vznikol dojem, že to, čo teraz robíme, by sa malo s Návštevníkmi alebo Arabelou nejakým spôsobom porovnávať. Snažíme sa o svojbytné dielo," podotkol Macháček. Tvorcovia už natáčali v štúdiách ČT, kde bolo zriadené laboratórium Ústavu paranormálnych javov.

"Laboratórium bolo vždy srdcom výskumu, či už seriózneho alebo úplne obskurného. Je dobre, že jedno práve teraz vzniká v našich dielňach na Kavčích horách. Vždy ma totiž mrzelo, že Česká televízia nejaví o paranormálne javy príliš veľa záujmu, a tak dúfam, že laboratórium aj celý seriál pomôžu tento neblahý stav zmeniť," vyhlásil s nadsadením kreatívny producent ČT Jan Lekeš.