Parlament schválil zmenu financovania RTVS aj TASR

Parlament schválil zmenu financovania RTVS aj TASR Ilustr. foto: RTVS

RTVS bude namiesto zrušených koncesionárskych poplatkov dostávať dotáciu od štátu. Príslušný návrh zákona dnes veľkou väčšinou schválil parlament, ktorý predtým rozhodol, že domácnosti a zamestnávatelia poplatok pre RTVS od tohtoročného júla platiť už nebudú.

Nárok na zákonom stanovenú výšku príspevku od štátu na zabezpečenie služieb vo verejnom záujme bude mať po novom aj verejnoprávna tlačová agentúra TASR.

V prípade podpisu zákona prezidentkou Zuzanou Čaputovou dostane RTVS štátnu dotáciu v ročnej výške zodpovedajúcej 0,17 percenta výkonu ekonomiky (HDP) Slovenska spred dvoch rokov. V budúcom roku by to znamenalo zhruba 186 miliónov eur. Predchádzajúca vláda, ktorá návrh zákona pripravila a ktorá navrhla príspevok 0,15 percenta HDP, v materiáli uviedla, že RTVS potrebuje aspoň 160 miliónov eur a že tento rok má z doterajších koncesionárskych poplatkov, štátnych dotácií a z reklamy pokryté výdavky vo výške 143,3 milióna eur.

Odporúčame aj: Koncesionárske sa rušia, kedy máte zaplatiť poslednú platbu a čo keď ste zaplatili viac?

Končiace koncesionárske poplatky sa nezvyšovali od roku 2003. Pre obyvateľov, ktorí sú odberateľmi elektriny, je poplatok 4,64 eura mesačne. Zamestnávatelia platia v závislosti od počtu zamestnancov, najvyššia mesačná sadzba je 464,71 eura.

Schválením pozmeňovacieho návrhu parlament rozhodol, že na príspevok od štátu bude mať nárok aj agentúra TASR. Výška tejto dotácie dosiahne od budúceho roka 0,0029 percenta HDP Slovenska, v roku 2024 to bude znamenať vyše tri milióny eur. Štátna dotácia pre RTVS a TASR sa podľa zákona nezníži v prípade ekonomickej recesie, teda poklesu HDP.

„RTVS konečne získala finančnú stabilitu. Na svoju činnosť dostane 183 miliónov eur a v nasledujúcom roku takmer 200 miliónov eur. Napriek názorovej odlišnosti odborníkov pri zrušení koncesionárskych poplatkov konečne nebude musieť každý rok žiadať niekoľkokrát vládu o poskytnutie dodatočných financií na svoju činnosť. Verím, že sa to odrazí aj na kvalite vysielania, podpore umenia, vedy a verejnoprospešných aktivít a najmä na posilňovaní hrádze proti dezinformáciám,“ povedal tímlíder SASKY pre kultúru René Parák s tým, že práve verejnoprávne médiá by mali byť v prvej línii. Práve SASKA navrhla zrušenie koncesionárskych poplatkov.