RTVS sa ostro ohradzuje voči obvineniam Smeru (VIDEO)

RTVS sa ostro ohradzuje voči obvineniam Smeru (VIDEO) Reprofoto Smer

RTVS sa ostro ohradzuje voči obvineniam strany SMER –SSD z účelovej manipulácie spravodajských príspevkov s cieľom ovplyvniť predvolebný súboj pred voľbami, píše v reakcii pre Omediach.com RTVS.

Strana Smer nie je spokojná ako RTVS v spravodajstve pokrývala výročie SNP. Chýbali im v hlavných správach ich vyhlásenia zo Zvolena.

"Verejnoprávna televízia odvysielala v hlavnej spravodajskej relácii okrem „štátnych osláv“ z Banskej Bystrice aj reportáž z Bratislavy, kde 40 detí s piercingom, červenými vlasmi a dúhovými vlajkami chodilo dokola a pripomenulo si tak Slovenské národné povstanie... Tejto akcii venovala RTVS dve minúty. No do Zvolena, kde si spolu so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov uctili SNP tisíce ľudí, tam verejnoprávna televízia netrafila!" píše na stránke Smeru na facebooku poslanec Richard Takáč a vo videonahrávke kritizuje RTVS.

RTVS s tým nesúhlasi.

"RTVS registruje snahu o diskreditáciu verejnoprávneho média zo strany viacerých politických subjektov dlhodobo, ale obzvlášť v čase vrcholiaceho predvolebného súboja. Ostro však odmieta akékoľvek politicky motivované zásahy do vysielania a cenzúru," píše v stanovisku RTVS. Ako ďalej pripomína, RTVS každoročne prináša divákom priamy prenos z oficiálnych osláv výročia SNP v Banskej Bystrici s účasťou najvyšších ústavných činiteľov, pričom inak tomu nebolo ani 29. augusta 2023 pri príležitosti osláv 79. výročia SNP s účasťou tisícov návštevníkov.

"Druhá spomínaná reportáž z Bratislavy sa nevenovala oslavám SNP, ale antifašistickej mobilizácii verejnosti v Bratislave, na ktorej vystúpili antifašistické organizácie, historici a umelci na podporu boja proti extrémizmu. Oslavy SNP, ktoré zorganizovala strana SMER – SSD v spolupráci so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, boli súčasťou predvolebnej kampane strany SMER – SSD. RTVS, ako verejnoprávny vysielateľ má zo zákona povinnosť zachovávať zásady plurality a objektivity a neposkytuje priestor pre manifestačné alebo prezentačné aktivity jednotlivých politických strán," píše RTVS.

V súlade so zákonom pripravila RTVS špeciálne predvolebné vysielanie, v ktorom všetky kandidujúce politické subjekty, vrátane strany SMER – SSD, dostanú rovnaký priestor vo vysielaní verejnoprávneho média v televíznych a rozhlasových formátoch určených na ich prezentáciu. "Strana SMER – SSD teda nie je verejnoprávnym vysielateľom nijakým spôsobom znevýhodňovaná a RTVS tieto obvinenia odmieta," dodáva v stanovisku RTVS.