RTVS predstavila jesenné televízne novinky (FOTO)

RTVS predstavila jesenné televízne novinky (FOTO) Foto: Omediach.com

RTVS dnes trochu s meškaním predstavila kompletnú jesennú programovú televíznu a rozhlasovú ponuku. Jesenná televízna a rozhlasová sezóna odštartovala už na začiatku septembra.

"Podarilo sa nám za ten rok urobiť niekoľko stabilizačných krokov. V oblasti financovania sa podarilo novelizovať na rýchlo prijatý zákon vďaka ktorému pripravujeme rozpočet, ktorý je pozitívnejší, ako po minulé roky," povedal na úvod tlačovej besedy generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. V jarnej štruktúre vám predstavíme historické dokumenty, nové koprodukcie, a novinky pribudnú aj v rozhlase," dodal Machaj, ktorý spomenul aj revitalizáciu :24 a rozvoj v online priestore.

 Jednotka

Každý pracovný deň, od pondelka do piatku, čakajú na súťažiacich v novej vedomostnej súťaži RTVS Všade dobre, doma naj otázky z histórie, kultúry, geografie, politiky alebo športu zo Slovenska, ale aj z Európy. Trojica súťažiacich v teste vedomostí bojuje o celkovú výhru do výšky 2 300 €. Moderátorom relácie je Martin Nikodým.

Pondelky patria na Jednotke európskej filmovej tvorbe. V premiére ponúkne napríklad francúzsko-taliansku komediálnu dráma Daj mi krídla či snímku Cesta. Utorkový prime-time prinesie na obrazovky Jednotky od októbra ženské minisérie Ordinácia v Eifeli a Fosca. Každú stredu to budú kriminálne prípady z francúzskej série Vraždy v... .

Štvrtok sa opäť vracia Hit roka. V jednotlivých epizódach si tentokrát moderátor Ján Žgravčák s panelom glosátorov a hosťami zaspomína aj na obdobie pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Hneď po Hite roka nasleduje programová novinka Kam k nám. Cestovateľská rodinná šou láskavým spôsobom stavia proti sebe české a slovenské rodiny, ktoré si vzájomne pripravili 4 dni top zážitkov vo svojej obľúbenej destinácii v rodnej krajine. V relácii nechýba česko - slovenské porovnávanie ale aj hodnotenie 5 vybraných kategórií, ktoré sú typické pre dovolenkové bedekre. Diváci tak spoznajú najlepšie dovolenkové miesta na Slovensku, v Čechách a na Morave, získajú tipy na výlety a objavia miesta a atrakcie, ktoré nie sú bežne známe.

Piatkový večer bude túto jeseň na Jednotke patriť jubilejnej 10. sérii vedomostnej šou Čo ja viem. V desiatej sezóne pokračuje aj gastronomický cestopis Cestou necestou. Divákov zavedie na Sunshine Coast v Austrálii, ďalej cez Palau, Tahiti až na Hawai a do San Francisca.

Sobotné večery budú patriť vedomostnej šou Záhady tela a talkšou Petra Marcina Neskoro večer.

V nedeľný podvečer po 18.10 h ponúka Jednotka druhú sériu rodinného magazínu Najvernejší. Herec a moderátor Juraj Bača a dogkauč Juraj Ferko opäť pomáhajú rodinám, v ktorých sa pes stal problémom a zároveň predstavujú užitočné rady, zaujímavosti a príbehy, kde je pes nenahraditeľným členom rodiny.

Septembrové nedele o 20.30 h prináša RTVS na televízne obrazovky 1. ročník šou spojenej s udeľovaním ocenení VODA SPIEVA. Nominovaní sú jednotlivci, spoločnosti, ale aj samosprávy, ktorí sa venujú vodným zdrojom, vodným tokom, nádržiam a všetkým formám starostlivosti o vodu. Troma nominačnými epizódami a slávnostným finále, ktoré RTVS odvysiela 24. septembra na Jednotke, divákov sprevádzajú dvojice moderátorov – Marianna Ďurianová a Štefan Štec, Barbora Krajčírová a Vlado Varecha, Kristína Tormová a Daniel Žulčák. Spomedzi všetkých nominovaných vyberala odborná porota 6 jednotlivcov, 6 spoločností a 6 miest alebo obcí. O postupujúcich z nominačných kôl do finálového kola rozhodnú diváci RTVS prostredníctvom SMS hlasovania.

Od 1. októbra sa vracia na obrazovky tretia séria šou Pečie celé Slovensko. Programom bude aj v tretej sérii sprevádzať moderátorská dvojica Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval. Zručnosti nového tucta talentovaných súťažiacich budú opäť hodnotiť profesionálne cukrárky Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová. T

Dvojka

Počas jesene ponúkne Dvojka divákom premiéry dokumentov, ktoré oslovia aj najnáročnejších divákov. Pondelkové večery patria 8-dielnemu dokumentárnemu seriálu Architektúra 58-89, ktorý predstavuje stavby z tohto obdobia, ktoré sa stali ikonami československej architektúry. Od 30. októbra začína šesťdielny dokumentárny seriál Československý vesmír. Ten prinesie na obrazovky Dvojky jedinečný pohľad do zákulisia výskumu vesmíru od vzniku Československa (1918) až po súčasnosť a predstaví výnimočné príbehy kozmonautov a vzniku technológií.

Sobotné rána na Dvojke budú patria novej sérii Cesty Čínou 2 s Pavlom Dvořákom. Tlmočník čínštiny, cestovateľ a spisovateľ Pavel Dvořák, ktorý žije v Šanghaji, pokračuje v objavovaní rozľahlej Číny. Nová dokumentárna séria RTVS Kto tu býval v sobotu predpoludním prináša jedinečné príbehy domov, v ktorých vyrastali a žili významní Slováci, ako napr. P. Dobšinský, M. Rázus, P. J. Šafárik, J. M. Petzval a ďalší. Dvojka prináša počas tejto jesene divákom aj novú sériu dokumentárneho seriálu Manifest, ktorá každú nedeľu popoludní predstavuje ďalších kľúčových predstaviteľov slovenského výtvarného umenia.

Od septembra RTVS ponúka aj novú súťažná šou Lov slov, v ktorej nerozhodujú vedomosti, ale dôvtip, postreh a slovná zásoba. V štrnástich epizódach každý pondelok večer diváci spolu s moderátorom Michalom Ďurišom a so súťažiacimi v štúdiu riešia skrývačky, osemsmerovky, slovné hádanky a krížovky.

Sobotný blok tradičných hobby magazínov na Dvojke doplní nový magazín Herbárium. Lekárnička a odborníčka na bylinky Klára Lapinová v ôsmich epizódach predstaví svet voňavých a liečivých bylín. Apribudne aj magazín Hubačka. Milovníci húb i začiatočníci sa dozvedia praktické rady aj užitočné odporúčania od odborníkov.

Silná zostava bude pokračovať každý druhý piatok neskôr večer od 15. septembra. Novú televíznu sezónu otvorí relácia špeciálom mimo štúdia v Mlynskej doline. Horúce témy, ktoré hýbu Slovenskom bude riešiť Veronika Cifrová Ostrihoňová a jej hostky. Pokračuje aj Talkšou Adely Vinczeovej Trochu inak s Adelou, Večera s Havranom a Do kríža.

RTVS :24

Spravodajský okruh RTVS :24 odštartoval jesenné vysielanie reláciami venovanými predčasným parlamentným voľbám. Zároveň sa spravodajský okruh vrátil k programovej štruktúre spred leta, ponúka dlhšie spravodajské bloky a aktuálne informácie každú hodinu. Na obrazovky sa vrátila aj relácia Správy z regiónov, to každý pracovný deň o 18.00 h. Pokračuje aj nová pravidelná rubrika Lovci neprávd, ktorej cieľom je poukazovať na hoaxy a dezinformácie v spoločnosti a vyvracať šírené nepravdy. Pokračujú aj relácie Interview :24 s Mirom Frindtom, Cez lupu, Ekonomika :24, Svet :24.

:Šport

Športoví fanúšikovia si prídu na svoje ešte v dvoch zápasoch slovenskej futbalovej reprezentácie v kvalifikácii Majstrovstiev Európy 2024, a to 16. októbra zápas Slovenska s Luxemburskom a 16. novembra si slovenská kvalifikácia zmeria sily s Islandom. Okrem toho odvysiela :Šport šesť priamych prenosov z Európskej a Konferenčnej ligy UEFA, MS v basketbale mužov v Japonsku a na Filipínach, MS v hádzanej žien v Dánsku, Nórsku a Švédsku a MS v malom futbale v Spojených arabských emirátoch. Od 13. do 16. septembra to budú cyklistické preteky Okolo Slovenska a v nedeľu 1. októbra už tradične aj priamy prenos z Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. :Šport odvysiela na jeseň aj posledné tri Veľké ceny MS na plochej dráhe (2. septembra Cardiff, 16. septembra Vojens a 30. septembra Toruň), tenisové turnaje WTA Tour a ligové súťaže mužov a žien v hádzanej a basketbale.

Filmové a televízne koprodukcie RTVS

RTVS je najväčším koproducentom slovenských filmov a mnohé z nich uvedie v kinách a na telvíznych obrazovkách, uvedie premiéry filmov Piargy, Slúžka, Čierne na bielom koni a Čiapka. Filmových fanúšikov počas jesene istotne potešia a kinopremiéry nových koprodukčných filmov RTV Úsvit a Máme čo sme chceli.