Zomrel herec Ivan Letko, RTVS upravuje program

Zomrel herec Ivan Letko, RTVS upravuje program Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 89 rokov zomrel divadelný, televízny aj rozhlasový herec Ivan Letko. Jeho nezameniteľný hlas znel aj na vlnách Slovenského rozhlasu a v zábavných reláciách ako napríklad Echorádio s Magdou Pavelekovou, či s Petrom Bzdúchom, s ktorým vytvorili legendárnu humoristickú dvojicu „Dôchodcovia na potulkách“.

 Ako spomienku na jeho herecké majstrovstvo zaraďuje RTVS dnes na Dvojke predpoludním reláciu Generácia a inscenáciu Tanec nad plačom. Na rádiu Devín RTVS odvysiela o 22:30 rozhlasovú hru Mauricea Maeterlincka - Zázrak svätého Antona (1985), ktorú v preklade Jána Boora pre rozhlas upravil Milan Frolo. V hlavných úlohách popri Ivanovi Letkovi budú poslucháči počuť Karola Zachara, Magdu Pavelekovú, Ľuba Gregora či Martina Hubu.

Foto: RTVS

Dlhoročný divadelný pedagóg Ivan Letko sa narodil 9. decembra 1934 vo Farnej pri Leviciach. Vyrastal v Hlohovci, kde maturoval na gymnáziu a pôsobil v ochotníckom divadle. Na Vysokej škole múzických umení ukončil v roku 1956 štúdium herectva.Potom pôsobil desať rokov v Divadle SNP v Martine a v roku 1967 sa stal členom činohry Novej scény v Bratislave, kde pôsobil aj ako umelecký šéf. Celkovo stvárnil vyše 150 divadelných postáv.
Ivan Letko bol aj dlhoročný pedagóg hereckej tvorby na konzervatóriu a vysokej škole.

Poznáme ho ako predstaviteľa mnohých postáv z filmov a televíznych snímok ako z trojdielneho filmu Tu musíš žiť podľa románu Antona Baláža, ktorý nakrútil Pavol Haspra. Ten istý režisér ho obsadil aj do televíznej adaptácie divadelnej hry Petra Zvona Tanec nad plačom (1989), ale aj do známej komédie Júliusa Barča-Ivana Mastný hrniec (1991).

Z postáv v desiatkach filmov spomeňme významnú drámu Živý bič (1966), hral aj v prvej slovenskej gangster-revue Škandál v Melodias banke, ktorú nakrútil Otakar Krivánek podľa scenára Júliusa Satinského.
Objavil sa aj vo francúzsko-československej vojnovej dráme Muž, ktorý luže (1968), ktorú režírovel Alain Robbe-Grillet. Režisér Otakar Krivánek obsadil Ivana Letka do komédie Milosrdný čas (1976) a do trojdielneho česko-slovenského projektu Štipku soli (1977).

Účinkoval v dabingu aj v slávnom maďarskom animovanom seriáli Miazgovci, na ktorom vyrástli celé generácie nielen detských slovenských divákov.
Hlasom Ivana Letka hovorila aj Baba Jaga v kultovej ruskej rozprávke Mrázik (1964).