Prenos zo Super Bowlu bol najsledovanejším televíznym programom v USA v histórii

Prenos zo Super Bowlu bol najsledovanejším televíznym programom v USA v histórii Reprofoto Super Bowl

Prenos z nedeľného Super Bowlu v Las Vegas sa stal najsledovanejším televíznym programom v USA všetkých čias, uviedla televízna spoločnosť CBS, ktorá finále ligy amerického futbalu NFL vysielala.

 

Na všetkých platformách podľa nej sledovalo zápas 123,4 milióna divákov. Bol tak prekonaný rekord z minuloročného Super Bowlu, ktorý videlo 115,1 milióna divákov.

Aspoň časť zápasu sledovalo aj rekordných 202,4 milióna divákov, pri minulom Super Bowle to bolo 184 miliónov.

Titul v nedeľu obhájili Kansas City Chiefs, ktorí porazili San Francisco 25:22 po predĺžení. Super Bowl ovládli štvrtýkrát a tretíkrát za posledných päť rokov.

Vysoká sledovanosť sa očakávala aj vďaka prítomnosti popovej hviezdy Taylor Swiftovej, ktorej partnerom je hviezda víťazného tímu Travis Kelce. Speváčka dorazila do Las Vegas z Tokia, kde o deň skôr zakončila sériu štyroch koncertov.

Cena polminútového reklamného spotu na tohtoročnom finále ligy amerického futbalupredstavovala druhý rok za sebou rekordných sedem miliónov dolárov. Super Bowl je najväčšou reklamnou scénou, kde sa firmy pretekajú o obmedzený počet spotov, aby sa ich produkty dostali do povedomia miliónov spotrebiteľov. V médiách zaujal predovšetkým klip, v ktorom Ben Affleck, Matt Damon a Tom Brady propagujú reťazec Dunkin. Zaujal aj spot vyzývajúci proti nenávisti, v ktorom vystúpil poradca Martina Luthera Kinga.

Tržby z reklamy, ktorá sa vysiela v pevne stanovenom čase, síce klesajú, firmy ale vedia, že nie je zaručenejšia príležitosť osloviť viac ľudí ako finále ligy amerického futbalu. "Šport je pre inzerentov stále potešením," konštatoval šéf spoločnosti Walt Disney Bob Iger.

Tento rok reklamnej ponuke dominovali balené potraviny, napríklad značky Oreo, Pringles, Mountain Dew, Doritos alebo M&M´s. Z osobností sa v klipoch okrem iného objavili Christopher Walken, Beyoncé, Jenna Ortega, Arnold Scharzenegger alebo Jennifer Aniston. Ubudlo reklám na automobily, a tie, ktoré sa objavili, sa zamerali na elektromobily.

Pozornosť vzbudil klip americkej Nadácie pre potieranie antisemitizmu (FCAS) Roberta Krafta, ktorý vedie skupinu Kraft a tím New England Patriots.. Hovorí v ňom Clarence Jones, poradca a zároveň autor prejavov černošského duchovného a aktivistu Martina Luthera Kinga. Vyzýva proti nenávisti, ktorú podľa neho priživuje nečinné prizeranie. Vyzýva ľudí, aby jasne vystúpili proti nenávisti a nespravodlivosti.