Šimkovičová chce odvolať vedenie RTVS na čele s Machajom

Šimkovičová chce odvolať vedenie RTVS na čele s Machajom Ilustr. foto: Facebook M. Šimkovičová

 Ministerka kultúry Martina Šimkovičová chce presadiť výmenu vedenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré sa dostalo do funkcie za bývalej vlády. Ministerka naopak ustúpila od zámeru rozdeliť RTVS na dve inštitúcie, samostatnú televíziu a rozhlas. Šimkovičová to povedala denníku Pravda.

"Tým, že sa nebude meniť RTVS, tak v prvom rade musíme vymeniť vedenie RTVS," povedala Šimkovičová.

V utorok, keď ministerka rozhovor Pravde poskytla, zároveň povedala, že príslušný návrh zákona predloží na dnešnom rokovaní vlády. Kabinet podľa svojho webu o predlohe nakoniec nerokoval, schválil ale ďalšie personálne výmeny v iných inštitúciách.

"RTVS nespĺňa to, čo by spĺňať mala. Mala by to byť inštitúcia, ktorá by mala dávať priestor každému. Ak (nesúdite) s ich názormi, automaticky dostanete blok," tvrdila Šimkovičová, ktorá je spolumajiteľkou a hlavnou tvárou konšpiračnej TV Slovan.

Odporúčame aj:  Martina Šimkovičová je roky nástrojom proruskej dezinfoscény

Rozdelenie RTVS zahrnula terajšia vláda do svojho programového vyhlásenia. Podľa Šimkovičovej by takýto krok napríklad nebol rentabilný, na čo už predtým upozornil terajší šéf RTVS Ľuboš Machaj.

RTVS už skôr odmietla tvrdenie Šimkovičovej, že RTVS neplní svoju verejnoprávnu funkciu. RTVS v reakcii poukázala okrem iného na prieskum verejnej mienky, že jej televízne spravodajstvo diváci považujú za najobjektívnejšie na Slovensku. Machaj zase uviedol, že RTVS dlhodobo čelí útokom, ktorých cieľom je pripraviť pôdu na výmenu manažmentu a zmenu zákona o RTVS.

Súčasná vládna koalícia vlani v decembri v rámci konsolidačného balíčka schválila návrh, na základe ktorého RTVS môže dostávať menej peňazí od štátu ako náhradu na zrušené koncesionárske poplatky.

Fico vlani ohlásil bojkot televízie Markíza, ďalej denníkov N a Sme, ako aj spravodajského portálu Aktuality.sk. Tvrdil, že otvorene prejavujú nepriateľské politické postoje, a to hlavne zverejňovaním nepravdivých či neúplných informácií alebo zamlčovaním informácií. Kritizoval tiež RTVS.