Osobnosti píšu otvorený list majiteľom Markízy: Zastavte normalizáciu Markízy!

Osobnosti píšu otvorený list majiteľom Markízy: Zastavte normalizáciu Markízy!

V súvislosti s napätím v zákulisí spravodajstva Markízy vznikla verejná iniciatíva viacerých osobností spoločenského života. Signatárky a Signatári, medzi ktorými sú Magda Vášáryová, Iveta Radičová, Fedor Gál, Martin Bútora, Zuzana Krónerová napísali otvorený list rodinne Kellnerovej, ktorá stojí za spoločnosťou PPF, ktorá je vlastníkom televízie Markíza. List, ktorý je zverejnený ako petícia, prinášame v plnom znení:

Vážená pani Renáta Kellnerová, milí Anna, Lara, Marie a Petr!

Nová vládna moc na Slovensku smeruje našu krajinu k maďarskému a donedávna aj poľskému scenáru. Robí kroky s cieľom zničiť slobodu médií a dostať ich pod svoju kontrolu.

Takzvané „alternatívne“ konšpiračné a dezinformačné média sú s novou vládou v dokonalom súzvuku, dokonca jej priamo slúžia. A naopak vládna moc neskrývane prebrala ich rétoriku.

Prakticky celá bulvárna mediálna scéna je pod kontrolou oligarchov podporujúcich súčasnú vládu. Platí to pre väčšinu tlačených aj elektronických médií.

Ministerstvo kultúry aktuálne predstavilo návrh zákona, ktorý znamená likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu a vytvorenie vládnou mocou úplne kontrolovaných štátnych médií.

Televíziu Markíza vlastní skupina PPF, ktorej vlastníkom je vaša rodina. Slovenská verejnosť a Markíza majú historicky špeciálny vzťah. Práve Markíza totiž vybudovala silné spravodajstvo a publicistiku, ktorá dokázala na Slovensku suplovať aj verejnoprávne médiá, keď v minulosti neplnili svoju úlohu.

Markíza nikdy nebola len komerčnou „rodinnou televíziou,“ politické dianie v jej spravodajstve vždy zohrávalo významnú úlohu. Fungovalo to – Televízne noviny Markízy sú dlhodobo najsledovanejšou spravodajskou reláciou, často dokonca najsledovanejšou reláciou na trhu celkovo.

A platí to aj naopak – keď v dobách vrcholiaceho mečiarizmu hrozilo jej ovládnutie prostredníctvom mafie, ľudia Markízu bránili doslova vlastnými telami. Markíza aj v tých najťažších chvíľach vždy stála na strane demokracie a zohrávala mimoriadne dôležitú spoločenskú úlohu.

V nedávnej dobe však začali v spravodajstve Markízy personálne zmeny, ktorých cieľom zjavne je oslabiť práve túto jej spoločenskú úlohu a spraviť z nej bezpohlavnú bulvárnu televíziu, ktorá, naopak, bude neutralizovať záujem verejnosti o politiku.

Tento proces začal v decembri 2023 odchodom dlhoročného šéfa spravodajstva v Markíze Henricha Krejču a dosadením Michala Kratochvíla, ktorý prišiel z TV Nova. Ten začal zasahovať do činnosti spravodajstva spôsobom, ktorý je podľa väčšiny redakcie “nezlučiteľný s vnútornými redakčnými smernicami CME a televízie Markíza."

Ak sa tento proces “podarí”, tak s výnimkou niekoľkých denníkov sa prakticky celá mediálna scéna na Slovensku dostane pod kontrolu vládnej moci.

Nie je ťažké si domyslieť, čo je za tým – obchody skupiny PPF so štátom. Vláda sa vyhráža, že Markíze zastaví reklamu zo štátnych zdrojov. Je zjavné, že vzniká nejaká dohoda, podľa ktorej štát bude ďalej robiť obchody s PPF – ak PPF „znormalizuje“ Markízu. Obchody so štátom tvoria pritom len časť ziskov skupiny PPF na Slovensku a v globálnom meradle sú tieto zisky pre PPF len „drobnými.“

My, dolupodpísaní signatári a signatárky a občania a občianky Slovenska, ktorým záleží na demokracii a európskej budúcnosti krajiny, vás chceme vyzvať, aby ste tento proces zastavili a naopak obnovili nezastupiteľnú úlohu, ktorú Markíza na Slovensku má. S vlastníctvom médií sa viaže aj obrovská spoločenská zodpovednosť a v zlomových časoch to platí dvojnásobne.

Práve teraz sa rozhoduje o tom, ako sa meno Kellnerovcov zapíše do moderných slovenských aj českých dejín. Možno sa za pár percent zisku naviac rozhodnete zabiť rozhodujúci klinec do mediálnej slobody na Slovensku. Alebo sa, naopak, vzopriete a vaša televízia zostane u nás súčasťou prvej línie obrany slobody a demokracie.

V Európe neexistujú dva národy, ktoré by k sebe mali tak blízko ako tie naše. To, aby Slovensko bolo aj naďalej spoľahlivým partnerom, je aj v záujme Českej republiky. Spolu sme omnoho silnejší. A práve vaše rozhodnutie zásadným spôsobom ovplyvní vývoj na Slovensku do budúcnosti.

Nie je to len rozhodnutie obchodné, ale najmä morálne. Zoberte to, prosím, do úvahy.

Signatári a signatárky

Magda Vášáryová, herečka, bývalá politička a diplomatka
Iveta Radičová, sociologička, premiérka Vlády SR 2010-2012
Fedor Gál, sociológ, líder revolúcie 1989 a spoluzakladateľ hnutia Verejnosť proti násiliu
Martin Bútora, sociológ, politik a bývalý veľvyslanec SR v USA
Peter Bebjak, režisér
Zuzana Krónerová, herečka
Michal Hvorecký, spisovateľ
Vica Kerekes, herečka
Táňa Pauhofová, herečka
Silvia Hroncová, bývalá riaditeľka Opery Národného divadla a Štátnej opery v Prahe a bývalá ministerka kultúry Vlády SR
Miroslav Wlachovský, diplomat, bývalý minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Vlády SR
Peter Weiss, bývalý podpredseda NR SR a veľvyslanec SR v ČR
Boris Zala, bývalý predseda Zahraničného výboru NR SR a europoslanec
Samo Marec, prekladateľ a publicista
Martin Kugla, politológ
Fedor Blaščák, filozof a aktivista, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti Bratislava

Petíciu možno podpísať tu: https://www.mojapeticia.sk/campaign/zastavte-normalizaciu-markizy!

Zatiaľ ju podpísalo viac ako 6 tisíc ľudí.