Podporu Kovačičovi vyjadrujú Jančkárová, Krescanko Dibáková či šéfovia konkurenčných médií

Podporu Kovačičovi vyjadrujú Jančkárová, Krescanko Dibáková či šéfovia konkurenčných médií Foto: Markíza

Vyhlásenie Michala Kovačiča v živom vysielaní relácie Na telo, v ktorom popísal zákulisie napätia v spravodajstve Markízy a upozornil na orbanizáciu médií, vzbudilo pozornosť nielen divákov na sociálnej sieti, politikov ale aj konkurenčných médií.

„Čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia. Pokusy o cenzúru v diskusiách začali hneď začiatkom roka a dennodenným tlakom krátko na to čelili aj Televízne noviny… Slovensko práve teraz prežíva boj o orbanizáciu našich médií. ... Ak to teraz nezastavíme, bude to mať zničujúce následky pre slovenskú demokraciu," povedal okrem iného Kovačič.

Podrobnosti: Kovačič v živom vysielaní kritizoval vlastnú televíziu, Markíza jeho slová odmieta (VIDEO)

Kým vedenie televízie sa voči tvrdeniam svojho moderátora formálne ohradilo, naopak, z konkurencie sa ozývajú hlasy podpory a to špeciálne z úst moderátorov a moderátoriek politických diskusných relácií ako Marta Jančkárová či Jana krescanko Dibáková ale aj od šéfredaktorov Denníka N, Sme či Aktualít, médií, ktoré sú spolu s Markízou na zozname médií vládnej koalície, ktoré jej lídri bojkotujú. 

Kritika moderátora prichádza z konšpiračných stránok, od Daga Daniša zo Štandardu, ktorý píše o Kovačičovi ako o progresívnom aktivistovi a o jeho relácii ako o atrape, či z eReprotu, kde píšu, že Kovačič sa vzbúril a zneužil živé vysielanie.

Jana Krescanko Dibáková (bývalá moderátorka JOJ): Michal, markizáci, napriek mojej veľkej miere skepticizmu, vám želám úspešný boj za slobodnú Markízu. A znovu aj kolegom z RTVS. Urobiť všetko, čo sa dá, aby ľudia dostali z obrazoviek tak neuveriteľne potrebnú dennú dávku kvalitnej kritickej žurnalistiky, je mimoriadne dôležité, ale aktuálne aj herkulovské. Od svojho odchodu z televízie zároveň hovorím - všímajme si, kto príde na naše miesta a ako a čo sa bude pýtať. Nasledujúce roky budú v znamení vyblednutého televízneho spravodajstva. Bude to smutné, ale nebude to večné…

Marta Jančkárová: Držím palce, Michal Kovačic a ďalší kolegovia.

Miro Frindt (moderátor RTVS, bývalý šéf televízneho spravodajstva RTVS): Miša poznám roky. Je fajn človek. Toto chcelo odvahu, nie je to jednoduché. Michal Kovačic, drž sa.

Peter Bárdy (šéfredaktor Aktuality.sk): Michal Kovačič pomenoval to, čo tu vidíme od volieb. Plazivú snahu ovládnuť televízie, ich spravodajstvo a v ideálnom prípade zrušiť politické diskusie. Školenie Viktora Orbána, jeho príklad, nasleduje aj Slovensko. Bude to horšie, ako si dnes viete predstaviť.

Matúš Kostolný (šéfredaktor Denníka N): Vedenie televízie (Markíza - pozn.red.) sa zľaklo a začali zasahovať do spravodajstva aj politických diskusií, aby vládu tak nedráždili. Iste však nepočítali s tým, že sa tak hlasno ozvú redaktori a redaktorky Markízy. Na pár mesiacov sa situácia upokojila, teraz však znovu vybuchla. ... Michal Kovačič aj všetci jeho kolegovia, ktorí nechcú robiť neslobodne, majú moju plnú podporu. Slobodná a nezávislá žurnalistika je pre demokraciu nevyhnutnou podmienkou. Bez nej to nejde. Bez nej sa končí demokracia a časom aj sloboda. Je dôležité opakovať, že na začiatku bola nespokojnosť Roberta Fica a jeho kolegov z koalície. Ich predstava o žurnalistike je zvrátená: prekáža im akákoľvek kritika, sú podráždení, ak sa ich novinári pýtajú nepríjemné otázky a nechcú, aby ich verejnosť mohla kontrolovať. Preto na médiá a novinárov útočia. Preto ich obviňujú a snažia sa ich zastrašiť. Markíza ani Michal Kovačič nerobili nič zlé. Robili iba dobre svoju robotu. Správali sa ako profesionálni novinári, ktorí konajú vo verejnom záujme a nie v záujme vlády. ... Držím palce kolegom, aby svoj boj za nezávislosť a normálnu novinárčinu vyhrali. Markíza je príliš dôležitá, aby ju ovládli ľudia, ktorí nechcú robiť naozajstnú novinárčinu.

Beata Balogová (šéfredaktorka SME) Situácia v televízii Markíza je najjasnejším indikátorom toho, aká vážna je snaha vlády umlčať kritické médiá. ... Dnes Michal Kovačič otvorene prehovoril o tom, o čom vieme niekoľko mesiacov. Ale nie všetci diváci Markízy vedeli. Povedal to jasne, bez štvania a preháňania. Zaslúži si našu podporu, aj vašu. Tak ako aj jeho kolegovia, ktorí nie sú ochotní prepnúť svoju pozornosť na zábavné správy. Áno aj mačičky, sobáše a zaujímavosti zo života slávnych majú svoje miesto na obrazovke, ale nie na úkor nezávislého spravodajstva.

Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť (1200 zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ktorí podpísali protest proti snahám o politické ovládnutie RTVS): Napriek tomu, že verejnoprávna televízia a rozhlas a súkromné televízie majú trochu iné úlohy a postavenie, v demokraticky fungujúcom štáte potrebujú rovnako záruku slobodnej a nezávislej tvorby. Súčasná situácia nás spája. Spája nás odpor k takým politickým spôsobom, ktoré ohrozujú základné práva verejnosti na slobodu prejavu a na slobodný prístup k informáciám. Držíme našim kolegom - zamestnancom a spolupracovníkom iných televízií - palce. Držíme palce aj vlastníkom médií v tom, aby pochopili, že za ďalší vývoj nesú aj oni svoju spoločenskú zodpovednosť. Neustupujme pokusom o orbanizáciu Slovenska. V mene štrajkového výboru zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, pokračujúcich v štrajkovej pohotovosti, Tebe Michal a aj ostatným Tvojim kolegom vyjadrujeme plnú podporu!

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame