Protestujúci ohlasujú blokádu a útok na RTVS

Protestujúci ohlasujú blokádu a útok na RTVS

Aktivisti v rámci hnutie Občiansky odpor sa opäť chystajú na telerozhlas. Na piatok chystajú blokádu RTVS.

 

 

Tá sa má udiať v piatok 22. novembra, keď je opätovne pripravená blokáda Bratislavy.

Nespokojenci sa aktivizujú na viacerých facebookových a webových stránkach. „Ohlásený je Masový útok na RTVS!" ohlasujú aktivisti. Tvrdia, že "RTVS je politicky manipulovaná a hrubo zneužitá ako nástroj pre udržanie politickej moci a udržanie za každú cenu tohoto chorého systému, z ktorého ťažia v prvom rade finančné skupiny a v druhom rade politici."

Podľa ich výzvy „odpor je namierený aj proti manipulácii cez médiá, kontrolovaniu internetu cez rôzne zákony, ktoré porušujú ochranu osobných údajov , informácií a k množstvu ďalších problémov, ktoré sa občanov týkajú či už priamo alebo nepriamo." Vyzývajú  aj na odpor k pracovným povinnostiam, odvodom daní a poplatkom do poisťovní z ktorých si finančné skupiny vytvorili biznis, hradením koncesionárskym poplatkov.

Aktualizácia o vyjadrenie RTVS:„RTVS nebude žiadnym spôsobom reagovať na nátlakové akcie anonymných aktivistov a bude si zodpovedne plniť svoje zákonom stanovené úlohy verejnoprávneho média," povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

"Aj napriek tomu, že posledné protesty sa prerástli do vandalizmu, sa týmto protestom v spravodajských formátoch RTVS venujeme. Na základe predchádzajúcich skúseností, v spojitosti s plánovanými protestmi pripravujeme štandardné opatrenia na ochranu nášho majetku a zamestnancov," dodal.

Útok na RTVS ohlásili protestujúci aj 9. novembra v deň volieb do VÚC. Časť protestujúcich na Hodžovom námestí sa večer odtrhla a zaútočila na rozhlasovú pyramídu. Odniesla si to sklenená výplň na dverách.

Viac na: Protestujúci zaútočili na budovu RTVS

Protestujúci sa vtedy mailami dožadovali vstupu do vysielania. Šéf RTVS Václav Mika im vtedy odkázal: "RTVS funguje len na základe zákonom stanovených úloh a z toho vychádzajúcich vnútorných pravidiel a noriem. Žiadny predstaviteľ RTVS nesmie s výnimkou mimoriadnych udalostí, určených zákonom, svojvoľne vstupovať do schválenej programovej či vysielacej štruktúry. V prípade, že by tak urobil, porušil by zákon."