Televízia sa dá sledovať aj bez reklám. TV archív je stále populárnejší

Televízia sa dá sledovať aj bez reklám. TV archív je stále populárnejší

Je bežné, že filmový trhák sa kvôli reklame poriadne natiahne. Napríklad film Čierny blesk, ktorý má 106 minút, JOJ vysielala 145 minút. Podobne je to s ďalšími reláciami, ktoré prikovajú divákov niekedy aj na tri hodiny k obrazovke, aj do neskorej noci. Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Orange stále viac ľudí využíva televízny archív, kde reklamu môžu jednoducho preskočiť a film si môžu pustiť neskôr, ale aj na etapy.

 

 

Aj keď internet a nové technológie sú už bežnou súčasťou dňa, sledovanie televízie stále patrí medzi najobľúbenejšie činnosti populácie aj na Slovensku. Spoločnosť Orange ukutočnila prieskum, kde porovnávala televízne správanie v jednotlivých krajinách Európy.

70 percent ľudí pozerá televíziu každý deň

Podľa výsledkov prieskumu, viac ako 70% zákazníkov Orangeu na Slovensku pozerá klasické televízne vysielanie každý deň. Aj keď to je pomerne vysoké číslo, priemer Európy je vyšší. V rámci európskeho priemeru televíziu sleduje každý deň viac ako 80% divákov.

Najväčšími fanúšikmi televízie sú vo Francúzsku, kde viac ako 70% obyvateľov pozerá TV viac než dve hodiny každý deň. Najmenej času pred televízorom trávia Švajčiari, kde len necelých 15% obyvateľstva pozerá televíziu viac ako dve hodiny denne.

Nastupuje nový spôsob sledovania TV

Aj keď z hľadiska celkového času stráveného sledovaním televízie k výrazným zmenám nedochádza, mení sa spôsob, akým Slováci televíziu sledujú. „Stále viac sa prejavujú dva silné trendy: nástup nelineárnej televízie a mobilita," tvrdí štúdia.

Nelineárne vysielanie znamená, že divák môže aktívne ovplyvniť spustenie programu: zastaviť, pretočiť a opäť spustiť, alebo pustíť si ho neskôr. Niektorí operátori ponúkajú TV archív, televízie na webe tzv. video na želanie (Video On Demand), napríklad Markíza má spoplatnené Voyo. Veľkou výhodou je aj úspora času, keďže reklamu je možné preskočiť. Znamená to, že ak váš obľúbený film ide až o 23:40, vy si ho pozriete na druhý deň o ôsmej a dramatickú líniu vám nepreruší žiadna reklama.

Podľa prieskumu medzi zákazníkmi Orange počet ľudí, ktorí preferuje nelineárne vysielanie narastá. Až 6 z 10 slovenských domácností, ktoré majú možnosť využívať digitálnu TV, archív využívajú. Zaujímavosťou je, že TV archív uprednostňujú skôr muži (65% mužov a 35% žien) a až 38% zo všetkých divákov sú ľudia vo veku 30 – 39 rokov.

„Je pravdepodobné, že výsledky budú podobné aj v rámci celej populácie, ktorá má možnosť využívať výdobytky novej televízie," povedal Radovan Vargic, manažér pre rozvoj produktov a inovácie spoločnosti Orange Slovensko, podľa ktorého televízny archív je pravdepodobne najväčším prínosom digitálnej televízie pre divákov. Hoci sa stále zvyšuje význam takzvanej nelineárnej televízie, nemyslí si, že klasická televízia zanikne. „Určite nie v najbližšom období, televízie však budú musieť hľadať nové spôsoby, ako divákov zaujať."

Mení sa tak aj efektivita televíznej reklamy. Význam klasickej, takzvanej lineárnej televízie určite ostane minimálne v prípade priamych prenosov pri veľkých eventoch ako sú napríklad športové podujatia. 

TV Archív na 7 aj 31 dní

TV Archív majú bežne v ponuke viacerí operátori, kde ponúkajú hlavne slovenské prípadne české televízne stanice. V Orange od polovice septembra majú zákazníci postupne k dispozícii 31-dňový archív relácií (TV archív umožňuje sledovať 20 programov). Magio od Telekomu ponúka sedem dňový archív. (STV1, STV2, JOJ, JOJ Plus, Markíza, TV Doma, ČT1, ČT2, TV Lux, TA 3, Fooor). Sedemdňový archív niektorých programov ponúkajú aj Swan, Slovanet a Satro. UPC nemá archív. Pripravuje jeho zavedenie, termín zatiaľ nie je známy.

Operátori ponúkajú aj možnosť nahrávania. Podľa prieskumu viac ako 50% zákazníkov Orange TV pravidelne niekoľkokrát do týždňa využije nahrávanie. Orange ponúka nahrávanie ľubovoľného počtu TV staníc naraz a uloženie programov vrátane HD TV programov aj cez telefón na stránke wap.mojafibertv.sk  alebo na internete na www.ofilme.sk, Telekom cez Magiobox alebo Magio TV Go.

Televízia cez mobil či smartfón

Čísla z prieskumu naznačujú, že v budúcnosti treba počítať s výrazným nárastom záujmu o mobilnú televíziu. Takmer 90% opýtaných má záujem o sledovanie televízneho programu cez mobil či smartfóny alebo iPad. V súčasnosti to umožňuje 3G sieť Orange a to či už archív, alebo aktuálne televízne vysielanie. Ale aj Magio Go, alebo SWAN MULTIMEDIA od Swan.