Mikloš obvinil RTVS zo sofistikovanej manipulácie, tá to odmieta

Mikloš obvinil RTVS zo sofistikovanej manipulácie, tá to odmieta

„Dnešné spôsoby manipulácie sú síce jemnejšie a sofistikovanejšie, čo však neznamená, že sú menej nebezpečné a menej odsúdeniahodné," napísal poslanec za SDKÚ.

 

 

Poslanec za SDKÚ Ivan Mikloš sa v komentári na webe Hospodárskych novín s názvom Televízna hanba posťažoval na prístup RTVS, ktorá ho nepozvala do poslednej relácie O 5 minút 12. Minulý týždeň sa v parlamente rokovalo o štátnom rozpočte, ktorý bol aj hlavnou témou poslednej diskusnej relácie.

„SDKÚ-DS navrhla, aby som sa na nej zúčastnil ja. Bol som dvakrát ministrom financií, predkladal som šesť štátnych rozpočtov, k budúcoročnému rozpočtu som vystúpil v rozprave za klub SDKÚ-DS a zúčastnil som sa aj na tlačových konferenciách strany a Ľudovej platformy k tejto téme," vymenoval Mikloš dôvody, prečo si myslí, že mal byť do diskusie pozvaný.

„Čuduj sa svete, STV odmietla moju účasť a „vypýtala" si účasť kolegu Štefanca. Keď naša hovorkyňa namietala a argumentovala tým, že ešte pred týždňom, pri školstve, presadzovala STV model súčasný minister verzus bývalý minister, nezabralo to. STV trvala na svojom," napísal Mikloš, pričom pripomenul podobný prípad v TA3, keď ho moderátor Peter Bielik do diskusie najprv pozval, no potom jeho účasť zrušil.

Odporúčame: TA3 má na politikov dvojaký meter

„Trápne, smiešne, smutné. Neviem, čo je dôvodom takéhoto hanebného správania týchto televízií. Či je to neprofesionalita a závislosť jednotlivých redaktorov či šéfredaktorov, alebo priame zasahovanie vlastníkov a politikov. V konečnom dôsledku je to jedno. Výsledok je rovnaký. Neprofesionálne, závislé médiá neslúžiace ani verejnému záujmu, ani hľadaniu pravdy," napísal Mikloš, ktorý súčasné fungovanie RTVS prirovnáva k ére STV počas poslednej Mečiarovej vlády (1994 – 1998). „Dnešné spôsoby manipulácie sú síce jemnejšie a sofistikovanejšie, čo však neznamená, že sú menej nebezpečné a menej odsúdeniahodné."

RTVS to odmieta a stojí si za tým, že jediným, kto vyberá hostí, je len ona. „Dramaturgia všetkých diskusných relácií je plne v rukách RTVS a neurčujú ju vládni ani opoziční politici," reagoval pre Omédiách.com hovorca RTVS Juraj Kadáš. „Do diskusie o školstve sme po prvýkrát v histórii zavolali všetkých ministrov, ktorí sú zodpovední za stav v slovenskom školstve za posledných 11 rokov. V poslednej diskusii sme pred poslancom Ivanom Miklošom uprednostnili podpredsedu SDKÚ a člena prezídia strany Ivana Štefanca vo väzbe na aktuálnu tému rozkolu v strane, ktorý nastal počas uplynulého týždňa," dodal Kadáš.