Úspešná svetová novinka Biblia je v ponuke na RTVS

Úspešná svetová novinka Biblia je v ponuke na RTVS  Foto: RTVS

Jedným z hlavných programov Vianoc na Jednotke je epická séria Biblia, novinka z USA, ktorá láme rekordy na svetových trhoch a otvára debaty o Starom a Novom zákone.

 


RTVS sa podarilo kúpiť v rovnakom roku ako bola americká premiéra novú sériu bilbických príbehov, za ktorým je producent známych reality či speváckych šou. 

RTVS ho ponúkne počas vianočných sviatkov. Začína 23. decembra o 20.20 na Jednotke. „Päťdielny seriál Biblia nás prevedie najznámejšími príbehmi najčítanejšej knihy histórie ľudstva od Noemovej Archy, cez Daniela v jame levovej až po narodenie, pôsobenie, ukrižovanie a vzkriesenie Krista."

 Neobvyklá séria vznikla v rokoch 2011 a 2012. Len v marci tohto roka mala premiéru v USA, krátko na to aj vo Veľkej Británii. Hneď po odvysielaní prvej časti vyvolala rôzne reakcie, pozitívne, ale aj negatívne, ktoré napríklad kritizovali rýchle skoky medzi jednotlivými biblickými príbehmi či mierny posun pri niektorých prvkoch oproti Biblii. Vo väčšine prípadov predstavitelia rôznych cirkví privítali otvorenie diskusie o Biblii, Starom, Novom zákone. O minisérii sa hovorí na facebooku, vznikli fanúšikovské stránky série, webové stránky, ktoré ponúkajú odkazy na dokumenty, ktoré súvisia so sériou.

 

Séria prináša pohľad na časť Biblie od "Genesis až po Zjavenie" počas piatich dvojhodinových častí, z ktorých každý obsahuje dva alebo tri biblické príbehy. Napríklad príbeh o Noemovej arche, Exodus, život Ježiša Krista. Päť hodín približuje Starý zákon, päť Nový zákon. Séria vychádza z novej revidovanej štandardnej verzie biblie.
Producenti manželia Roma Downey a Mark Burnett si želali, aby série "ovplyvnila mladú generáciu divákov a vrátila ich späť k Biblii." Také reakcie, aké nasledovali po premiére, nevyvolalo v poslednej dobe žiadné podobné sfilmovanie biblického príbehu.

Namiesto toho, aby priniesli v krátkosti všetky hlavné príbehy Biblie, vybrali si len niektoré, v ktorých sa snažili hlbšie zobraziť nielen ich podstatu, ale aj historické súvislosti a emočné prevedenie. Zaujímavosťou je, že Burnett je úspešný producent mnohých známych reality show (napr. Survivor, The Voice)  a podľa časopisu Times patrí medzi najvplyvnejších ľudí televízneho biznisu na svete. Jeho manželka Roma Downey hrá Máriu.


Výrobe predchádzali rozsiahle konzultácie s akademikmi, teolóogmi aj odborníkmi na bibliu z rôznych cirkví. Natáčalo sa v minulom roku hlavne v Maroku, so 400 hercami, tiisíckami komparzistov. 

Bibliu odvysiela RTVS na Jednotke v premiére v prime-time, a v repríze vždy po polnoci:

23. decembra 20:20 Biblia 1
24. decembra 21:00 Biblia 2
                    22:30 Biblia 3
25. decembra 20:20 Biblia 4
26. decembra 20:20 Biblia 5