Rada sľúbila, že pokuty kvôli rozpočtu zvyšovať nebude

Rada sľúbila, že pokuty kvôli rozpočtu zvyšovať nebude

Podľa štátneho rozpočtu na rok 2014 sa výrazne znížil príspevok štátu na chod rady, naopak rada musí do rozpočtu odviesť viac príjmov, čo sú sankcie od vysielateľov. Rade ani vysielateľom sa to nepáči.

Preto sa v utorok 18. februára stretli prezidentka Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Eva Babitzová, predseda Správnej Rady Slovenského výboru Medzinárodného novinárskeho inštitútu Pavol Múdry a predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Miloš Mistrík.

Rozpočet znižuje pre RVR výdavky na sumu 1.134.638 eur. Naopak, príjmy stanovuje až vo výške 340.000 eur. Táto suma predstavuje dvojnásobný nárast v porovnaní s predošlými rokmi. „Príjmovú časť rozpočtu Rady, navrhnutú v čase najväčších obáv o ďalší vývin verejných financií, považujeme za nesplniteľnú. Budeme sa usilovať túto otázku znova prerokovať s ministerstvom financií," povedal Mistrík.

„Rada nemôže svojvoľne zvýšiť pokuty za jednotlivé porušenia zákona. Ak tak v niektorých prípadoch konala, bolo to vždy zdôvodnené tým, že daný vysielateľ hrubo porušil ustanovenia zákona," dodal.

Ak rada nenaplní rozpočtom určenú príjmovú časť, chýbajúcu sumu bude musieť do štátneho rozpočtu odviesť z vlastnej výdavkovej časti. „Rada nemá nástroj, aby vzniknutý stav, súvisiaci s plánovanými príjmami Rady, riešila bezdôvodným zvyšovaním pokút či zmenou doterajšej praxe v ukladaní sankcií a monitorovania vysielania," povedal Mistrík. Toto uistenie bude RVR tlmočiť oficiálnym listom aj medzinárodnej organizácii IPI, ktorá vyjadrila obavu, že schválený rozpočet RVR by mohol ohroziť slobodu slova na Slovensku.

Babitzová a Múdry vyjadrili podporu rade v jej úsilí dosiahnuť zníženie plánovaných príjmov.