Hoříci keř získal 11 sošiek zo 14 nominácií. Leva majú aj Šmejdi

Hoříci keř získal 11 sošiek zo 14 nominácií. Leva majú aj Šmejdi Foto: HBO

Tvorovia drámy Hořící keř boli pri odovzdávaní cien Českého lva najčastejšími návštevníkmi pódia. Dráma Agniezsky Hollandovej získala 11 cien z celkovo 14 nominácií.

 

 

Hořící keř získal divácku cenu ale aj cenu za najlepší film. Za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe bola vyhlásená Jaroslava Pokorná, ktorá stvárnila matku Jana Palacha. Dráma získala cenu aj za najlepšie ozvučenie, strih, výtvarný počin (filmovú grafiku, kostýmy a masky) a hudbu, ktorej autorom je Poliak Antoni Komasa - Lazarkiewicz.

Sošku leva získala dráma, za ktorou je HBO, aj za scénar. "Chcel by som poďakovať ľuďom, ktorým som pred rokmi zavolal ako neznámy chlapec a chcel som napísať scenár – o Jiřímu Palachovi, Dagmar a Radimovi Burešových a Kamile Moučkové," povedal v ďakovnej reči scenárista Štěpán Hulík.

"Tento príbeh je veľmi dôležitý, nielen pre Čechov, Slovákov a celý svet, ale aj pre mňa osobne. Spomínam na všetkých, ktorí ma naučili milovať a rozumieť českému osudu a odkazu na Jana Palacha a na ostatných, ktorí dali svoj život za slobodu a ľudské práva a dávajú ho stále, napríklad dnes na kyjevskom Majdane. Film ukazuje, že podobný boj nie je dopredu prehratý a že si musíme tieto hodnoty stále strážiť," upozornila v súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine vo videonahrávke režisérka pôvodom z Poľska Agniezska Holland, ktorá študovala v Čechách a získala Leva za najlepšiu réžiu.

Dve sošky získala dráma Zdeňka Tyca o umieraní s názvom Jako nikdy a cenu za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal za smutné klaunovské číslo získal herec Jiří Lábus, ktorý hral míma vo filme Klaun. Medzi dokumentmi boli najlepší Šmejdi.