Za tajomným Slovensko 2.0 je neobvyklý film 10 režisérov

Za tajomným Slovensko 2.0 je neobvyklý film 10 režisérov Foto: Filmpark production

 

 

 

Filmový projekt Slovensko 2.0 je jediný svojho druhu v dejinách slovenskej kinematografie. Desať režisérskych osobností širokého generačného, názorového a žánrového spektra – Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Iveta Grófová, Peter Krištúfek, Viera Čákanyová a Miro Jelok sa pozerá na 20 rokov samostatného Slovenska.

Desať 10-minútových filmov rôznych žánrov – od hraného, cez animovaný, dokumentárny až po experimentálny film – prináša osobný, politický, sociálny, humorný aj ironický pohľad na príbeh Slovenska.

Výsledkom je filmová reflexia moderných dejín krajiny a zároveň reflexia slovenskej kinematografie v jej rôznych podobách.

„Slovensko, ako jedna z najmladších krajín v Európe, oslávila v roku 2013 dvadsať rokov svojich moderných dejín. A práve toto výročie je dobrou príležitosťou pre rôzne typy reflexií, zamyslení, bilancovaní. V oblasti filmu je takáto príležitosť o to významnejšia, že krátka história slovenského filmu samostatnej éry zatiaľ priniesla skôr ojedinelé umelecké počiny, ako komplexný prúd kinematografie, ktorá by sa vyjadrovala k udalostiam, hýbajúcimi spoločnosťou," vysvetľujú producenti filmu Zora Jaurová a Mátyás Prikler.

„Skladba jednotlivých režisérskych osobností zahŕňa široké generačné, názorové a žánrové spektrum s cieľom priniesť čo najkomplexnejšiu výpoveď," dodávajú.

Slávnostná premiéra filmu sa uskutoční 10. apríla, a to netradične, v kinách po celom Slovensku - v Bratislave, v Malackách, v Modre, v Hlohovci, v Seredi, v Trenčíne, v Komárne, v Štúrove, v Zlatých Moravciach, v Banskej Bystrici, v Banskej Štiavnici, v Rimavskej Sobote, v Bardejove, v Prešove, v Sabinove.

Projekt sa objaví aj na obrazovke RTVS, ktorá je koproducentom spolu s Filmpark production.

Foto: Filmpark production

Filmy:
Juraj Herz: Čestný občan (hraný film)
Martin Šulík: Pohreb prezidenta (hraný film)
Peter Kerekes: Druhý pokus (hraný dokumentárny film)
Zuzana Liová: Bez vône (hraný film)
Mišo Suchý: Návraty/Returns (dokumentárny film)
Ondrej Rudavský: Pravidlá hry (animovaný film)
Iveta Grófová: Discoboj (hraný dokumentárny film)
Peter Krištúfek: Jediná známa fotografia Boha (hran
ý film)
Viera Čákanyová: Rupicapra (hraný film)
Miro Jelok: Pssst! (experimentálny film)