Vincoureková: Firmy platili za propagáciu v Smotánke nemalé peniaze

Vincoureková: Firmy platili za propagáciu v Smotánke nemalé peniaze

Bývala zakladateľka bulvárnej relácie Smotánka spomína, ako firmy platili za účasť v relácii Smotánka.

 


Platenú reklamu, alebo reklamné odkazy môže televízia podľa zákona vysielať v čase na tom určenom – počas sponzoringu, alebo reklamnej prestávky. Pri reláciách je ešte povolený tzv. product placement, teda prezentovanie produktov za odplatu, ale televízia musí na to vopred upozorniť.
Prezentovanie produktu alebo firmy v relácii za peniaze, bez toho, aby televízia na to divákov upozornila, sa považuje za skytú reklamu, ktorá je podľa zákona zakázaná.

 

Erika Vincoureková, ktorá v minulosti na Markíze šéfovala publicistike a v roku 1996 zakladala a aj pripravovala reláciu Smotánka, sa po rokoch rorozprávala o pozadí Smotánky, ktorú dnes moderuje Erika Judínyová. „Keď vznikala Markíza, v našom časopriestore bolo treba vedieť, kto je kto. Nielen v parlamente, ale aj v biznise či v umení. Ukázať ľudí z inej strany. Nehovoriac o tom, že to bolo finančne veľmi výnosné, pretože veľké firmy platili za propagáciu v relácii naozaj nemalé peniaze," povedala v rozhovore pre Šarm Vincoureková.

„Na začiatku som to vymyslela tak, že to bolo bez peňazí. Mnohí vyčítajú Paľovi Ruskovi, že za Smotánku začal brať peniaze, ale bola to jeho šikovnosť a tí ľudia nás k tomu donútili. Podnikatelia boli zvyknutí na to, že keď platia, dá sa všetko, a Paľo len využil situáciu. Opakujem, v tom čase mala Smotánka naozaj opodstatnenie, dnes je to PR pre kamarátov a to, čo sa tam prezentuje ako „ženstvo" a životný štýl, škodí aj dnešnej mládeži," povedala Vincoureková.

Vincoureková bola aj redaktorkou Nového Času, kde skončila po kauze článku s fotkami nahých hercov Novej scény, ktoré boli odfotené a publikované napriek vyslovenému zákazu divadla. Známa bola aj tým, že verejne podporovala Vladimíra Mečiara. So stranou Nezávislá erotická iniciatíva sa pokúšala dostať do parlamentu. Dnes sa venuje ezoterike.

Markíza jej slová nekomentovala.