Markíza bude mať možno nového majiteľa

Markíza bude mať možno nového majiteľa Foto: Markíza

Spoločnosť CME, ktorá vlastní aj televíziu Markíza, možno zmení majiteľa, záujem majú českí miliardári, ktorí by radi následne Markízu predali.

 


V súčasnosti skupinu CME, ktorá stojí nielen za Markízou, českou Nova, ale aj televíziami v Chorvátsku, Slovinsku, Rumunsku a Bulharsku, vlastní americký mediálny konglomerát Time Warner.
Podľa českého denníka MF Dnes o CME majú záujem tzv. českí uhlobaróni Pavel Tykač a Jan Dienstl v spojenectve s ďalším známym českým miliardárom Petrom Kellnerom, ktorý nedávno kúpil O2 a v rokoch 2002 až 2004 vlastnil Novu. Podľa denníka skupina má záujem hlavne o Novu, no majiteľ ak by to predával, tak len ako celok.

 Skupina PPF (Petr Kellner) k informácii zverejnila nasledujúce stanovisko:  "Skupina PPF sa ohradzuje proti manipulatívnym informáciám MF Dnes o tom, že PPF rokuje o kúpe CME/TV Nova. Nie je to pravda: skupina PPF neobchodovalai a nechystá sa kúpiť CME/TV Nova a túto skutočnosť redakcii MF Dnes oficiálne oznámila. Zaťahovanie mená PPF do publikovania zavádzajúcich informácií, ktoré majú kurzotvorný vplyv na spoločnosti obchodované na burze, sa budeme brániť."

Podľa MF Dnes Kellner s Tykačom údajne počítajú s modelom, že odkúpia celú CME, Novu si nechajú a televízie na ostatných trhoch predajú. Čo znamená, že Markíza by bola na predaj. "O ňu má vraj záujem švédska skupina MTG, ktorá v Česku vlastní polovicu TV Prima. Svojho času sa hovorilo aj o záujme Penty. Jej spolumajiteľ Marek Dospiva však podobné plány odmietol," píše MF Dnes.

Kellnerovi a Tykačovi ľudia sa podľa dvoch na sebe nezávislých zdrojov redakcie MF Dnes opakovane zišli so zástupcami CME a jej hlavného akcionára Time Warner v Londýne. K dohode zatiaľ nedošlo.

Záujem o Novu by podľa denníka mal aj Andrej Babiš, ktorý vlastní vydavateľstvo MAFRA, ale aj Daniel Křetínský a skupina J&T, ktorá ovládla vydavateľa Blesku, českú časť Ringier Axel Springer. Oficiálne to však podnikatelia popierajú.

Odporúčame aj: Patrik Tkáč z J&T kúpil české bulvárne vydavateľstvo

Podľa informácií MF Dnes sa pri vyjednávaní obchodu môže hodnota CME vyšplhať na 1,5 až 1,7 miliardy dolárov. Reálne však uchádzač zaplatí zhruba polovicu, pretože CME vláči obrie dlhu 870 miliónov dolárov, teda 17,4 miliardy korún.
PPF Kellnera odmietla, že by sa ako skupina na obchode podieľala, rovnako aj hovorkyňa Pavla Tykača. Zástupcovia CME informácie nechceli komentovať, píše denník.